Agneta Kettil.
1 av 3
Agneta Kettil. Foto: Sofia Kristiansen/SR
Fältgruppens kontor står numera tomt.
2 av 3
Fältgruppens kontor står numera tomt. Foto: Sofia Kristiansen/SR
Fältgruppen.
3 av 3
Fältgruppen. Foto: Sofia Kristiansen/SR
BORÅS

Fältgruppens förebyggande arbete kan gå förlorat

Fältsekreterare: Han fick tårar i ögonen
1:30 min

Det är oklart vem ungdomarna i Borås ska vända sig till när fältgruppen lagts på is och majoriteten av fältsekreterarna har sagt upp sig. Många av de relationer som tagit lång tid att bygga upp kan gå förlorade.

Vi har under dagen kunnat berätta att 4 av 5 fältsekreterare som tidigare arbetat med fältgruppen i Borås har sagt upp sig. Det var i samband med omfördelningen av personal från fältgruppen till asylenheten som majoriteten av fältsekreterarna valde att lämna sina tjänster.

Manuel Araujo Porles, som är en av fältsekreterarna som har sagt upp sig, är orolig för var ungdomarna nu ska vända sig.

– En 17-årig kille som märkte att han behövde någon att prata med kom och berättade att han ville träffa fältgruppen, men när jag berättade hur läget ser ut och att vi nu arbetar med annat så fick han tårar i ögonen, säger Manuel Araujo Porles och fortsätter.

– Det första han säger då är "är det så här Borås Stad behandlar mig?".

Fältgruppens arbete bygger på relationer. Relationer som enligt Manuel Araujo Porles har tagit lång tid att bygga upp och kommer att gå förlorade nu när fältgruppen lagts på is.

Förutom relationerna, är det enligt Manuel Araujo Porles mycket annat som man kommer att tappa under tiden som Borås är utan fältgrupp. Bland annat samverkan mellan fältgruppen och skolor, men också projekt som "en kommun fri från våld" och arbetet mot våldsbejakande extremism.

– Jag hoppas att beslutsfattarna har tänkt att någon annan tar över, säger Manuel Araujo Porles.

Agneta Kettil är områdeschef på individ- och familjeomsorg på stadsdelsförvaltningen Väster och menar att det inte är tänkt att man ska lägga ner fältgruppen helt och hållet.

– Vi kommer att gå ut och rekrytera nya fältsekreterare och jag hoppas att vi strax efter sommaren kommer att ha en fältverksamhet igång igen, säger Agneta Kettil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".