Idil Ahmed fick sitt första jobb som lokalvårdare i Tranemo.
Idil Ahmed fick sitt första jobb som lokalvårdare i Tranemo. Foto: Andreas Granath/SR
#förstasvenskajobbet

Praktiken ledde till fast jobb

Idil Ahmed: Somaliska kvinnor kan också jobba
1:39 min

I dag sänder vi det första av en serie inslag om att få jobb i det nya landet. Våra reportrar har träffat ett antal personer som berättar om sin väg till det första svenska jobbet. 

Idil Ahmed kom till Sverige 2008 och har skapat sig en vardag som skiljer sig mycket från den i hemlandet Somalia.

– När du kommer hit till Sverige, med ett nytt språk, måste du tjäna bra, träna och se dig omkring. Andra människor jobbar. De säger: Jag kan också jobba. Men i mitt land är alla kvinnor hemma och tar hand om barnen. Du tänker: Alla sitter. Mamma sitter, mormor sitter. Du kan också sitta.

Jobbet som lokalvårdare på resurscentrum har hon haft i två år nu. Det är hennes första riktiga jobb sedan hon kom till Sverige från Somalia 2008. Det tog ungefär sex år att få jobbet, och vägen dit gick genom ett antal praktikplatser, innan Idil Ahmed hamnade på resurscentrum, där man kunde sluta ett avtal med arbetsförmedlingen.

– Vi fick en sjukskrivning som senare blev till en sjukpensionering. Då tog vi kontakt med Arbetsmarknadsenheten här i kommunen och fick hjälp med en praktikant. Efter det har Idil fått en tillsvidareanställning i vår kommun, säger Marita Nordin.

Fanns det en integrationstanke från början med anställningen?

– Ja, det var vårt mål att vi skulle ha det så. Vi ser ju att vi har svårt att få tag i arbetskraft i dag. Vi måste alla vara måna om att ta tillvara på våra nyanlända och deras kunskaper, inte bara inom lokalvård utan inom alla områden. Vi svenskar räcker inte till.

Idil, vad tycker du om att ha ett jobb nu då?

– I början var det svårt, men när jag jobbat i ungefär tre månader gick det bra, berättar Idil Ahmed. Jag tycker det är bra att kvinnor jobbar. Jag säger till somaliska kvinnor att de också kan jobba och tjäna pengar, inte sitta hemma och vänta på pengar. Det är bra.

Har du en historia om hur du fick ditt första jobb i Sverige?
p4sjuharad@sverigesradio.se


Ett längre reportage finns att höra längre ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".