Svenljunga kommun har ett hot om böter hängade över sig om kommunen. Foto: Jenny Hellström
Svenljunga kommun. Foto: Jenny Hellström

Svenljungachefer frias från misstankar om grovt bedrägeri

Svenljungas kommunalråd: Skattebetalarna får vara nöjda
1:05 min

De två chefer i Svenljunga kommun som åtalats för grovt bedrägeri frias. Båda cheferna misstänktes för att ha fuskat till sig statliga bidrag på sex miljoner kronor till kommunen.

Åklagaren menade att de båda före detta, högt uppsatta, cheferna vilselett staten, genom att lämna in felaktiga uppgifter till SCB om kommunens kostnader för funktionshindrade.

Det här innebar att Svenljunga kommun fick sex miljoner kronor mer i bidrag från staten än vad man skulle ha.

Tingsrätten menar att det inte har varit möjligt att bedöma vilka uppgifter som rätteligen skulle ha lämnats in till SCB och följaktligen inte heller att bedöma om det underlag som slutligen lämnades in till SCB.

Inte heller har åklagaren förmått styrka att chefen som skickade in de felaktiga uppgifterna har haft uppsåt att lämnat oriktiga uppgifter.

Den andra chefen frias bland annat för att hon haft en position i kommunen där hon inte haft någon större inblick i statistikinlämningen som skett.

Cheferna hade alltså ingen egen vinning i samband med transaktionerna och har också förnekat att de ska ha gjort något brottsligt.

Åklagaren Ove Jäverfelt uppger till P4 Sjuhärad att han inte tänker överklaga domen.

Sedan tidigare är det klart att Svenljunga kommun får behålla de statliga pengarna som man fått in till kommunen.

– Skattebetalarna i Svenljunga får vara nöjda, säger kommunalrådet Stefan Carlsson (S).


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".