Gårdagens vinst räckte inte - nu väntar division 3 för Borås Hockey.
Gårdagens vinst räckte inte - nu väntar division 3 för Borås Hockey. Foto: Mikael Falk/SR
ISHOCKEY

Division 3 nästa för Borås Hockey

1:20 min

Botten är nådd för Borås Hockey.
Efter kvällens match stod det klart att laget åker ur division 2 - därmed väntar division 3-spel för klubben som för bara fyra år sedan spelade i Hockeyallsvenskan.

– Just nu känns det jättetungt. Det är mycket känslor som far runt just nu, och så är det nog för alla i laget, säger backen Richard Wanner.

Förutsättningarna såg minst sagt dystra ut inför Borås avslutande match mot Stenungsund. För att laget skulle behålla sin division 2-plats krävdes det seger med tolv mål. Borås vann till slut med 4-0 och därmed står det klart att det blir division 3-spel nästa säsong.

– Det är blandade känslor just nu. Det var skönt att vinna den avslutande matchen, men det är aldrig roligt att trilla neråt i seriesystemet, säger Borås lagkapten Simon Kämpe som menar att lagets säsonginledning är en orsak till degraderingen.

– Vi vann två av nio träningsmatcher och det där höll i sig när serien började. Vi hamnade i motvind direkt och efter det har vi haft svårt att få det att lyfta.

Efter första kvalmatchen, som Boråslaget förlorade med 8-3 mot Stenungsund, valde man att förändra på ledarsidan. Huvudtränaren Hasse Hansson fick sparken och ersattes av Petri Mylläri. Mikael Svensk, assisterande tränare, fick dock vara kvar. Så här säger han om säsongen:

– Vi har kanske saknat de där riktiga ledartyperna som man behöver för att ett lag ska fungera. Sedan har vi varit alldeles för ojämna i vårt spel. Han tror dock att degraderingen kan bli början på något nytt.

– I bland måste man nå botten för att lyfta. Förhoppningsvis kan det bli så även för oss.

Bland publiken fanns det många besvikna supportrar.

Det är inte mer att säga än att det är katastrof, säger Jonas Fransson.

– Det är en resa neråt som heter duga. Jag trodde inte detta skulle hända säger Peter Mårtensson som följt laget i 35 år.

– Jag kommer tillbaka nästa år, så lätt ger jag inte upp.

Borås Hockey avancerade till Hockeyallsvenskan våren 2007. Första säsongen blev lyckosam - laget var bara en playoff-omgång från att nå kvalserien till SHL. Sedan väntade ett par stabila säsonger i landets näst högsta serie. NHL-spelarna Erik Karlsson, som blivit utsedd till världens bästa back två gånger, Lars Eller och Joakim Andersson är bara några av de profiler som var med på den allsvenska tiden.

2012 tvingades dock Borås kvala sig kvar i Hockeyallsvenskan - något man också klarade. Men ekonomiska problem gjorde att laget tvångsnedflyttades till Division 1. Sedan har laget sjunkit allt lägre ner i seriesystemet och i höst väntar alltså division 3.

Förra veckan stod det även klart att även Nittorp ramlar ur division 2. Det innebär nu att Ulricehamn är högst upp på hockeytronen i Sjuhärad - då de höll sig kvar i samma serie som Borås spelade i.

Borås Hockeys väg ner i seriesystemet

2011/12 Hockeyallsvenskan
2012/13 Division 1
2013/14 Division 1
2014/15 Division 2
2015/16 Division 2
2016/17 Division 3

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista