Konstnären Jude Tallichet och Linda Wallenberg - curator för Borås internationella skulpturbienal.
1 av 2
Konstnären Jude Tallichet och Linda Wallenberg - curator för skulpturbienalen. Foto: Niclas Odengård/SR
"Dropped clothes" av Jude Tallichet.
2 av 2
Prov på "Dropped clothes" av Jude Tallichet. De är i massiv brons... Foto: Niclas Odengård/SR
BORÅS

Borås skulpturbienal börjar ta form

2:45 min

Förberedelserna är i full gång för skulpturbienalen i Borås i maj. Tre områden i centrala Borås ska användas när ett 15-tal konstnärer från hela världen visar upp sina verk.

20 maj har Borås internationella skulpturbienal premiär, en utomhusutställning som pågår till 18 september.

Bienalen 2016 kommer koncentreras till tre områden: Stora torget, den obebyggda tomtmarken bakom Textile fashion center och nordöstra hörnet av Norrby.

– Skulpturerna kommer vara väldigt olika varandra. Verk att hänga på, ljudskulpturer och monumentala verk på Stora torget, säger bienalens konstnärliga ledare och curator Linda Wallenberg.

Slängda bronskläder
Minst 15 konstnärer kommer ställa ut, och de har nu en efter börjat dyka upp i Borås för att se ut bra platser för sina verk.
En av dem är Jude Tallichet från Queens i New york. Hon är bland annat känd för bronsskulpturer av kläder och det kommer synas högst påtagligt på trädäcket vid Navet, alldeles intill Viskan.

– Jag ska visa upp en serie som heter "Dropped clothes". En slängd klänning, jeans, ett par kalsonger, en BH - allt i brons. Förhoppningen är att man tänker sig tre personer som hoppat i, säger Jude Tallichet.

Årets bienal kommer mer än tidigare år att försöka hitta kopplingar mellan verket och platsen de står på. Ett exempel på det är just Tallichets kläder.

– Den har en sådan upptäckarglädje som jag hoppas folk kommer att njuta av. På ett annat sätt än inomhus kan man gå fram och röra vid verken - "hur känns det här tyget? Men oj det är metall!", säger curator Linda Wallenberg.

Är det du som bestämt vilka konstnärer som ska vara med?

– Jag har lämnat förslagen och sedan har jag naturligtvis tagit upp det med konstmuseet. 

Tuff tid för tjuven
Jude Tallichet kommer även att placera ut flera plånböcker i brons runt om i stan. Risk att någon stjäl dem?

– De kommer vara hårt fastlimmade, men visst hade det varit roligt att se någon försöka gå iväg med den tyngden i fickan, säger hon och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista