En glad Pia Sundhage
En glad Pia Sundhage Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
LANDSLAGSFOTBOLL

Sveriges fotbollslag är klart för OS i Rio

Det var inte alltid vackert. Men det gick vägen. På en nederländsk bjudning satte Olivia Schough kvitteringen som gav Sverige 1-1 och en biljett till OS i Brasilien. Klassiskt svenskt kämpa, säger förbundskaptenen Pia Sundhage.

Sverige hade allt i egna händer inför avslutningen av OS-kvalet i Rotterdam - seger eller kryss var vad som krävdes mot Nederländerna.
Det svenska fotbollslandslaget har deltagit i alla olympiska spel sedan damfotbollen först kom med på OS-programmet i Atlanta 1996, och kommer att vara med även i år.
För kryss blev det.
Efter nästan en hel första halvlek där Sverige blivit tillbakapressat, stressat och åkt på ett tidigt baklängesmål misslyckades Nederländernas back Kelly Zeeman med en enkel hemåtpassning.
Schough höll sig framme, snappade upp bollen och rullade säkert in bollen bakom målvakten Sari van Veenendaal.

– Jag brukar vara med på såna lägen och det var jag den här gången också. Jag fick lite tid på mig att placera den i högra hörnet. Det var helt fantastiskt att den gick in.

"Obeskrivligt skönt"

1-1 stod sig sedan matchen ut och det räckte för att Sverige, som aldrig missat ett internationellt mästerskap, ska få spela OS-fotboll i augusti. -Vi spelar 1-1 och jag får göra mål. Det är så nervöst i slutet och känslan när slutsignalen går är obeskrivligt skön. Och nu ska vi till OS, det är magiskt, säger Schough.
Från att ha haft rollen som avbytare, joker och glädjespridare i landslaget i flera år har Eskilstuna-anfallaren Schough det senaste halvåret fått en allt mer framträdande roll. Inför OS-kvalet beskrev hon det som lite nervöst eftersom det var första gången hon kände att folk förväntade sig något av henne.  Nu i efterhand lär inte någon vara besviken.

– Det är en ny situation för mig. Startspelare och nu, vad ska jag säga... Jag är bara väldigt glad över situationen. Jag njuter varje dag över att få vara en del i det här laget och nu får jag göra mål i en sån här viktig match. Det är varje anfallares dröm.

Kämpainsats

Sverige tar sig till OS via 1-0-segrar mot Norge och Schweiz och 1-1 mot Nederländerna. Sverige har nu sju raka matcher utan förlust sedan förra sommarens misslyckade VM-slutspel.

– Det såg riktigt vackert och skönt ut stundtals mot Norge och Schweiz. Men i dag kan jag faktiskt inte säga det, utan i dag lever vi faktiskt på att vi har stort hjärta och bra avstånd till varandra i försvaret. Och kämpar, helt enkelt. Klassiskt svenskt kämpa, säger förbundskaptenen Pia Sundhage.

Efter uttåget ur VM i åttondelsfinalen förra året såg Sveriges chanser till OS-spel ut att vara borta. Men då bara två andra OS-spelande europeiska nationer (Tyskland och Frankrike) tog sig längre än till åttondelsfinal krävdes det extrainsatta kvalet för att få fram Uefas tredje och sista bidrag till Rio-OS.

– Vi har tagit vara på den här andra chansen. När vi åker till OS nu blir det ju en "piece of cake". Vi har gått igenom stålbadet redan, så det ska bli väldigt, väldigt roligt, säger Sundhage.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".