Catharina Ramhult, skidåkare från Borås. Foto: Karin Ivarsson / SR
Catharina Ramhult, skidåkare från Borås, körde sitt bästa Vasalopp någonsin snart 50 år gammal. Foto: Karin Ivarsson / SR
SKIDOR

Långloppssatsar för skojs skull

2:52 min

Hon var skidåkare på elitnivå som ung men slutade när barnen kom. Catharina Ramhult är snart 50 men är tillbaks i längdspåren med besked. 

– Jag åkte mitt snabbaste Vasalopp i söndags, jag är jätteglad.

Catharina Ramhult hamnade på en 24:e plats i söndagens Vasalopp. Hon åkte på 4 timmar och 57 minuter. Och tiden är hon extra nöjd med. 

– Jag har åkt sju Vasalopp, det har varit väldigt olika upplevelser, den här gången kändes det riktigt bra hela tiden. Jag fick energi av att det kändes så bra. Klart jag var väldigt trött på slutet. Förra året var det en pina de sista sex milen. Det var extremt tungt förra året, tungt före, sen är jag lite bättre tränad i år, säger Catharina Ramhult, skidåkare från Borås.

Tillhörde eliten som ung
Catharina Ramhult tävlade i skidor på elitnivå fram till 21 års ålder. Hon tillhörde Sverigeeliten. Därefter blev det mest löpning på motionsnivå. Men så hittade hon tillbaka till skidorna för några år sedan. Nu gör hon en långloppssatsning för skoj skull.

– Det handlar om att jag har hittat min grej, jag gör det för min egen skull. Det ger mig tillfredsställelse och det ger mig utmaningar. Det är klart att det blir en extra utmaning med tanke på att jag är ganska mycket äldre än de andra. Det borde inte vara så viktigt egentligen. 

Vad får du för kommentarer?

– Det blir mycket positivt, de blir inspirerade och de tycker att det är kul. När jag var ung och tävlade tränade jag enbart för att prestera, träningen var aldrig rolig då. Det är den stora skillnaden, nu gör jag det för att det är kul, säger Catharina Ramhult.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista