Nasrin Rezaie
Ulricehamnsbon Nasrin Rezaie kom från Iran till Sverige i slutet av 80-talet och efter drygt ett år fick hon sitt första jobb. Foto: Sara Lundin/SR
#förstasvenskajobbet

Nasrin har alltid haft minst två jobb

1:31 min

Ulricehamnsbon Nasrin Rezaie kom från Iran till Sverige i slutet av 80-talet och efter drygt ett år fick hon sitt första jobb. Sedan dess har hon haft minst två jobb.

Då hade en vän till henne tipsat om ett ledigt vikariat på en skola i Skövde, så hon flyttade helt sonika ned från Jörn utanför Skellefteå där hon bodde då, till Skövde och var laddad inför första dagen på nya jobbet. En dag hon minns tydligt än idag.

– Jag visste inte vad jobbet innebar förrän jag skulle städa toan, säger Nasrin Rezaie och skrattar. 

Hjälper andra på fritiden
Men Nasrin lärde sig snabbt och jobben började rulla in för henne och hon säger att hon sedan dess aldrig haft mindre än två jobb. Just nu jobbar hon som tolk, är familjehem för ensamkommande barn, äger en frisörsalong och även en städfirma. Där anställer hon andra som kommit till Sverige och behöver ett första jobb. På fritiden hjälper hon personer som har svårt med språket med bland annat att övningsköra.

– Jag hade ingen som hjälpte mig, vilket inte är lätt när man kommer till ett nytt land. Därför försöker jag hjälpa andra i liknande situation så mycket jag hinner, berättar Nasrin Rezaie.

Besvarar påhopp med ett leende
Nasrin menar att hon aldrig känt av rasism eller att folk skulle behandla henne annorlunda på grund av att hon kommer från ett annat land. Men hon minns en gång när hon kände sig utpekad, vilket hon påpekade för personen ifråga.

– Jag känner att man ska säga ifrån vid sådan tillfällen, men att göra det med ett leende säger Nasrin Rezaie. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista