Kerstin Guth, planeringsledare. Foto: P4 Sjuhärad, Sveriges Radio,
Kerstin Guth, planeringsledare. Foto: P4 Sjuhärad, Sveriges Radio
MARK

För långa handläggningstider vid socialkontoret

0:55 min

Hjälpen till funktionshindrade har brister i handläggningstider och dokumentationen har varit dålig. Det visar en intern granskning i Mark. 

Marks kommuns granskning av handläggningen av hjälp till funktionshindrade, så kallade LSS-ärenden efter de klagomål som kommit in till kommunen, är nu klar. Det är kommunens jurist Helena Blomqvist och kommunledningskontorets planeringsledare Kerstin Guth som gjort undersökningen.

Man har gått igenom överklagningar av ärenden, och handläggningstider - och det är framförallt långa handläggningstider som man ser brister i.  

– Det är inte acceptabelt att ärenden drar ut så på tiden som vi har hittat. Både tre och fyra månader lång handläggningstider har vi hittat, säger Kerstin Guth som är planeringsledare vid kommunledningskontoret.

Ofullständiga handlingar
När det gäller handlagda ärenden inom funktionshinderområdet eller LSS så har det inte framkommit några brister utan ärendena tycks enligt granskarna ha handlagt enligt lagen och den rättspraxis som finns.

Men det är när det gäller tidsåtgången det finns brister. Dessutom saknas det anteckningar i akterna som gör att man inte kan följa ärendet.

– Det saknas mycket i ärendet som gör att det saknas information och därmed blir det svårt att se vad som hänt, säger Kerstin Guth, planeringsledare vid kommunledningskontoret.

Inspektionen för vård- och omsorg, IVO, ska granska verksamheten vid Socialförvaltningen i Mark till hösten och då kommer även LSS-handläggningen att granskas.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista