Barbro Sandberg och Gertrud Jonsson Gärdhems secondhand håller i tavlan.
Barbro Sandberg och Gertrud Jonsson på Gärdhems secondhand vill inte längre donera tavlan av John Hedæus. Foto: Niclas Odengård/SR

Gärdhem backar inte - Borås mister donation

2:47 min

Borås konstmuseum har gått miste om en tavla. Donatorerna är chockade över den utställning om sexuella övergrepp som visas där nu. 

Tavlan av den kände boråskonstnären John Hedæus dök upp för ett år sedan på det ideellt drivna Gärdhems second hand i Dalsjöfors. Tanken var att den skulle doneras till Borås konstmuseum.

Men, så blir det inte. Den pågående utställning El hombre elastico - Min vän korven har väckt ont blod. Utställningen avhandlar sexuella övergrepp i konstnären Peter Johanssons barndom, och den har nu fått Gärdhems second hand att backa ur. 

– Vi kände oss chockade när vi såg utställningen som pågår där nu. Det kändes inte så roligt att gå iväg med tavlan dit, säger Barbro Sandberg och Gertrud Jonsson är ansvariga för tavlorna på Gärdhems secondhand.

Konstmuséets chef Pontus Hammarén säger att all konst inte passar alla.

– Det är stor bredd i vår verksamhet så det är nog omöjligt för en enskild individ att gilla allt vi gör.

Museet är intresserade av verk av John Hedæus men eftersom de inte sett den aktuella tavlan så är det oklart om de hade velat ha just det här verket. 

Barbro Sandberg och Gertrud Jonsson på Gärdhems secondhand har nu beslutat sälja tavlan till högstbjudande.

– Det är tråkigt att det får sådana konsekvenser, men livet är skamfilat och bökigt och komplicerat och konsten speglar det, säger Pontus Hammarén på Borås konstmuseum. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista