Elin Stenseke och Stina Gustafsson från Sundlergymnasiet. Foto: Eric Porali.
Elin Stenseke och Stina Gustafsson från Sundlergymnasiet. Foto: Eric Porali. Foto: Elin Stenseke och Stina Gustafsson från Sundlergymnasiet. Foto: Eric Porali.
VÅRGÅRDA

Högre skatt och mindre läromedel om eleverna får bestämma

1:34 min

Om tredjeårseleverna på Sundlergymnasiet styrt Vårgårda hade skolan fått stå tillbaka. Det var tydligt när praktisk kommunal politik stod på schemat. 

Vårgårda kommun ska ha 13 000 invånare år 2017. Den visisonen var det upp till tredjeårseleverna vid Sundlergymnasiet i Vårgårda att lösa. De skulle dessutom lösa uppgiften med ett sparkrav på tio miljoner kronor.

Gymnasieskolan kallar projektet för Ungdomens Fullmäktige. Elever från högskoleförberedande program får under en dag skriva motioner och debattera olika förslag.

– Vi har valt att dra in på lite olika kostnader inom lite olika områden. Det har varit ganska svårt men jag tycker att vi klarat det bra, säger Stina Gustafsson, elev på samhällsvetenskapsprogrammet.  

Nedläggning av simhallen föreslås
Eleverna var indelade i fyra grupper utifrån olika politiska områden så som näringsliv, miljö och bostäder. Får att nå målet på tretton tusen invånare med ett sparkrav på tio miljoner föreslogs allt från höjd skatt till en nedläggning av simhallen. Men det fanns en sak som eleverna var överrens om. Tvingas Vårgårda spara tio miljoner så måste läromedelsanslagen i grundskolan minskas.

– Jag blir lite förvånad över att de vill se minskade läromedelsanslag. När vi lägger våra budgetar så får vi andra signaler från skolan. Men jag tycker att de varit fantastiskt bra i dag, säger Christer Forsmark (S), andre vice ordförande för kommunstyrelsen i Vårgårda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista