Christos Tsonis
Christos Tsonis Foto: Sara Lundin/SR
#förstasvenskajobbet

Läkaren lämnade Grekland för Borås

Christos Tsonis: Man har mer resurser för sitt arbete här
1:27 min

Läkaren Christos Tsonis har varit i Sverige i ungefär sju år. Nu jobbar han på i Borås och ser stora skillnader mellan att vara läkare i Grekland och i Sverige.

– Här finns bättre förutsättningar för strukturerad vård, man har mer resurser för sitt arbete i Grekland hade man mer jour och inte samma möjligheter för vila, säger Christos Tsonis.

Både Christos och hans fru är läkare och de hade inte arbetat så länge förrän de kände att de ville jobba utomlands. Christos hade en vän i Sverige så de började planera en flytt hit.

Första jobbet i Tranemo

Drygt ett år pluggade han svenska innan han fick jobb på Tranemo vårdcentral, därefter följde en tid i Skövde innan han fick jobb som ST-läkare inom barnmedicin på SÄS i Borås där han jobbar nu.

Liksom alla som flyttar till ett nytt land upplever han kulturkrockar i sitt yrke.

– I Grekland är folk mer raka, de är tydligare i sitt missnöje om vad de gillar eller inte. Här är man mer försiktig att säga ja eller nej, säger han.

Men han trivs i sitt nya hemland.

– Hela familjen trivs här, vi har inte tänkt att åka tillbaka, vi trivs här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".