Chefsåklagare Krister Petersson och Nils Horner
Chefsåklagare Krister Petersson och Nils Horner Foto: Robert Henriksson/ TT/Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Svårt läge för utredningen om mordet på Nils Horner

2:50 min

Chefsåklagare Krister Petersson, som leder den svenska delen av utredningen av mordet på Nils Horner, anser att läget i utredningen är svårt.

– Utredningen ligger i Afghanistan, jag utgår från att de arbetar med det men med tanke på att det gått så pass lång tid vet jag inte hur aktivt de arbetar med det. Det är ett land med många grova våldsbrott och jag är lite rädd för att det här kommer att bli ett våldsbrott i mängden, säger chefsåklagare Krister Petersson.

Sköts till döds
Det har nu gått två år sedan Sveriges Radios utrikeskorrespondent Nils Horner sköts till döds under en reportageresa i Kabul. På en övervakningsfilm i anslutning till mordet, syns två män springa från platsen. Men trots det, är det inga misstänkta gärningsmän som gripits och utredningen pågår fortfarande, ledd av afghansk polis.

– Där får vi ha förtroende för det afghanska rättsväsendet, jag kan som svensk åklagare inte komma ner till Afghanistan och bedriva undersökningen på svenskt sätt, nu får vi till stor del vara utelämnade till vad afghanska myndigheter gör och inte gör, säger Krister Petersson.

Osäker plats att bedriva utredning
Av säkerhetsskäl har Krister Petersson besökt Afghanistan endast två gånger, senaste gången var sommaren 2014.

– För det första ska vi vidta några rent faktiska åtgärder, för det är inte att bara åka till Södertälje eller Oxelösund. Det här är ganska mycket planering, mycket säkerhet och för att vi ska lägga ner den tiden måste vi ha något realiserbart mål. Det har vi inte bedömt att det har funnits nu.

Svensk polis har kontakt med den afghanska polisen via mail, om än inte varje vecka. Jag frågar Krister Petersson vad som är det största problemet med Horner utredningen:

– Problemet är att vi inte fick tag på någon gärningsman i nära anslutning till det här. Nu har det gått två års tid, ett spaningsmord är svårt att lösa. Har det gått den här tiden som det gjort nu så blir det inte lättare. Det är den verklighet vi lever i, gärningsmannen kom ju undan från platsen, nu har det gått ganska lång tid, det blir svårt att hitta en gärningsman då.

Verkar det gå framåt i utredningen kring mordet på Nils Horner?

Krister Petersson dröjer med svaret:

– Det har gått nu två års tid och vi har inte någon gärningsman som afghanska myndigheter har kunnat delge misstanke och ingen som har kunnat ställa inför rätta heller. Så utifrån den synpunkten kan man inte säga att vi har kommit framåt. Men vi har ett grundmaterial, afghanerna har ett grundmaterial och vi får se om man kan få någon gripen i ett annat sammanhang: om vi kan få en tråd att nysta i. Men det är svårt för mig att säga att det går framåt, säger Krister Petersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista