En person öppnar en lägenhetsdörr
Arkivbild Foto: Vilhelm Stokstad / TT
ULRICEHAMN

90-åring rånad i hemmet av bedragare

1:34 min

En äldre kvinna i Ulricehamn blev i går kväll rånad på kontanter i sitt hem av en ung man som knackade på och utgav sig för att komma från hemtjänsten.

– Mannen var vänlig och trevlig och sa att han skulle lära sig hur man jobbar inom hemtjänsten. Men i stället så var han ute efter pengar, säger Nina Landström, enhetschef för hemtjänsten på Solrosen i Ulricehamn. 

Det var på torsdag kväll som händelsen ägde rum. När mannen blev insläppt lyckades han få med sig kontanter ur kvinnans plånbok. Det är inte ovanligt att tjuvar tar sig in hos äldre under förevändningen att komma från hemtjänsten eller kommunen. 

Äldre i området varnas
Den här typen av brott kallas ofta för seriebrott av polisen, och kännetecknas av att gärningsmännen flyttar sig geografiskt medan de utför flera liknande brott. På morgonen i dag anmäldes ytterligare ett brott i Varberg, där en 90-årig man blev bestulen av en man som sa att han skulle kontrollera elen. Några fler brott har inte anmälts i Ulricehamn, men hemtjänsten informerar nu de äldre om vad som har hänt.

– Vi ber våra pensionärer som har hemtjänst att vara vaksamma på vem som kommer. Vår personal ska ha ID-bricka på sig, och är man minsta osäker så kan man alltid ringa till sin hemtjänst och fråga, säger Nina Landström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista