Smälterydsanstalten.
1 av 2
Smälterydsanstalten. Foto: Joakim Eriksson/Agena Foto
Smälteryd.
2 av 2
Smälteryd. Foto: Niclas Odengård/SR
MARK

Brand i gamla Smälterydsanstalten

Den före detta anstalten Smälteryd i Sätila eldhärjades i morse. Enligt räddningstjänsten har någon tänt på ett 20-tal ställen på utsidan av byggnaderna.

Enligt räddningstjänsten ska någon ha tänt på byggnaderna på ett 20-tal ställen. Tre av byggnaderna har fått ganska allvarliga skador.

– Man har nog använt någon form av brandfarlig vätska, säger inre befäl vid räddningstjänsten till P4 Sjuhärad.

Branden började vid halv sju-tiden på lördagsmorgonen. Ingen människa kom till skada.

– Det rubriceras som mordbrand, alternativt grov mordbrand, säger Hans Lippens, presstalesman vid polisen Västra Götaland.

Polisens tekniker har under dagen tagit prover som nu ska analyseras.

Inre befäl vid polisen i Borås säger att polisen i nuläget inte har någon misstänkt men att man har en del att gå och polisen vill också gärna komma i kontakt med eventuella vittnen.

Skulle bli asylboende
Orsaken till branden är fortfarande oklar. Smälteryd har stått tom i flera år, sedan Kriminalvården lämnade. I höstas fanns planer på att anstalten skulle bli flyktingboende, och enligt uppgift pågick renoveringsarbeten av byggnaderna just nu.

– Smälteryd ställdes till förfogande för Migrationsverket men av någon anledning blev det inget, säger Dennis Karlsson, presschef på Kriminalvården till P4 Sjuhärad.

Migrationsverket säger att man inte kan kommentera planerna på flyktingboende, på grund av sekretess.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista