Häktesgången i häktet i Borås.
Personalen på häktet i Borås slipper uppgifter i höst, vilket ska göra det bättre för de som sitter häktade. Foto: Jenny Hellström/SR

Mer personal gör det bättre för häktade

1:16 min

Från och med i höst tas uppgiften att transportera häktade till och från rättegångar över av den nationella transportenheten. Det kommer att göra miljön i häktet bättre för de som sitter häktade.

Det menar Marita Gustavsson, som är Kriminalvårdschef i Borås.

Svenska häkten har tidigare fått kritik av Europarådets tortyrkommitté för att häktades möjligheter till aktiviteter och umgänge ofta är beroende av personalens tillgänglighet.

Det betyder att intagna som har rätt att lämna cellen, för att till exempel vistas i ett uppehållsrum, inte kan göra det på grund av personalbrist.

Vilket i sin tur kan innebära ökad isolering och ökad psykisk påfrestning, enligt tortyrkommittén.

Från och med i höst slipper häktespersonalen en tidskrävande uppgift, då den nationella transporttjänsten istället tar över ansvaret att transportera häktade till rättegångar.

– Idag kan det vara en tingsrättsförhandling som kräver så mycket personal att det inte blir särskilt mycket personal kvar, som kan bedriva den gemensamheten som är planerad, och det kommer att bli en förbättring, säger Marita Gustavsson, Kriminalvårdschef i Borås.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista