Person på träningsmaskin.
1 av 2
Caroline fastnade i överdriven träning. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Caroline Andersson.
2 av 2
Caroline Andersson. Foto: Privat
TEMA: MISSBRUK & BEROENDE

Caroline tränade och svalt för att bli smal och duga

Caroline Andersson: Skulle bara träna lite mer och äta lite mindre
1:30 min

Caroline Andersson från Horred i Marks kommun bestämde sig för att leva mer hälsosamt men hamnade i ett ångestfyllt träningsberoende.

– Jag tog ett beslut i fel riktning kan man väl säga. Jag skulle ju bara träna lite mer och äta lite mindre, men hamnade i något helt annat, säger Caroline Andersson.

Den 14 november 2014 gick 21-åriga Caroline Andersson på folkhögskola 20 mil från sitt barndomshem och hon berättar att hon under den tiden tog ett beslut för att leva mer hälsosamt och nyttigt. Hon ville få bättre kondition och se bra och vältränad ut inför sommaren 2015.

– Jag hade ett gratis gym, jättebra löpslingor uppe i skogen, kunde välja vad jag ville äta och tänkte att nu har jag ett år här på folkhögskolan och då kan jag lika väl satsa på detta också, säger Caroline Andersson.

Tränade på toaletten
Det första hon bestämde sig för att göra var att skära ner på maten. Godis, tårtor, bakverk och kakor blev förbjudet. Men efter ett tag valde hon även att ta bort pasta, ris och mjukt och hårt bröd.

– Sen fanns det liksom inte så mycket kvar. Jag tog bort mjölken och åt inte ens all frukt längre för att de innehöll för mycket kalorier. Så jag levde på sallad och vatten ungefär, säger Caroline Andersson.

En vanlig dag för Caroline Andersson började med att hon gick upp och tränade, för att sen äta frukost. Efter frukosten tränade hon igen.

– Jag tränade innan och efter varje måltid. Jag la mig på toalettgolvet och gjorde sit-ups eller armhävningar. Så väldigt mycket träning och väldigt mycket ångest, säger Caroline Andersson.

Vad har du för erfarenheter av missbruk och beroende?
p4sjuharad@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".