TRANEMO

Skolresan till Auschwitz blev en ögonöppnare

4:46 min

I början av mars besökte elever från Tranemo gymnasieskola det före detta koncentrationslägret Auschwitz i Polen. Besöket blev känslosamt och tänkvärt.

För två veckor sedan kom de tre eleverna Jonatan Karlsson, Ellen Haglund, Jennifer Johansson på Tranemo gymnasieskola hem från en resa till Auschwitz. Nu ska de hålla föredrag för studiekamrater och högstadieelever om den starka och känslosamma upplevelsen.

– Vi fick vara inne i en gaskammare, och då kunde man se nagelmärken på väggarna. Man såg bilder framför sig, och det var väldigt hemskt. Sedan fick man se bilder på människor på utställningarna, det är svårt att föreställa sig, säger Jonatan Karlsson. 

Innan avresan hade de lektioner där lärarna berättade om lägret. De inhämtade kunskap för att förbereda sig mentalt. Väl på plats var det så som Jonatan hade föreställt sig. 

– På Birkenau var det mesta förstört, där var bara ett par baracker man sov i kvar. Men på det första lägret var mycket bevarat, det var mycket realistiskt.

Vad ska ni plocka fram och berätta om för de andra eleverna?

– Det man själv varit med om. Utifrån hjärtat, vad man själv har sett, och vilka bilder man själv har tagit. Så att de får inblick i hur det var för oss - och inte bara ur ett historisk perspektiv. 

Fakta:

De nazistiska koncentrations- och förintelselägren i Auschwitz började byggas 1940 och togs i bruk i juni samma år. 

Från 1942 mördades här systematiskt mellan 1,2 och 1,6 miljoner människor, främst judar, i gaskammare.

I Auschwitz bedrevs också grymma medicinska experiment på fångarna.

Auschwitz befriades av Röda armén 27 januari 1945.

Källa: Nationalencyklopedin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista