Erbjudanden om gravskötsel som liknar en faktura.
1 av 2
Foto: Eric Porali/SR
Kyrkan skickar ut så kallade "erbjudanden" eftersom det är för omständigt att skicka fakturor. Foto: Eric Porali.
2 av 2
Kyrkan skickar ut så kallade "erbjudanden" eftersom det är för omständigt att skicka fakturor. Foto: Eric Porali.
BORÅS

Kyrkans ”erbjudanden” ser ut som fakturor

1:40 min

Borås pastorats erbjudanden om gravskötsel liknar fakturor. Men syftet med de fakturaliknande utskicken är inte att lura kunderna menar kyrkan. 

– Om det ska få stå faktura på utskicket så måste vi teckna ett avtal med varje kund varje år. Vi har 3500 kunder så därför skickar vi ut det som ett erbjudanden istället, säger Maria Andersson, planeringssekreterare i Borås pastorat.

Enligt Borås pastorat skickar man endast ut erbjudanden om gravskötsel efter överenskommelse med kunden. Har kunden tackat ja till att låta kyrkan sköta en grav ett år så kommer ett erbjudande att skickas nästa år igen.

– Vi skickar inte ut erbjudanden på måfå. Om jag skulle få hem ett sådant här erbjudande så hade jag inte haft något problem med det, säger Lars Öhrn, kyrkogårdschef.

Ingen lag för fakturors utseende
Borås pastorat har svårt att se att erbjudandet skulle kunna vara vilseledande men på Konsumentverket menar man att det är kunden som avgör huruvida något kan betraktas som vilseledande eller inte.

– För det första så finns det ingen lag för hur en faktura ska se ut. Men man får göra en bedömning från fall till fall och ska alltid utgå från hur den genomsnittliga konsumenten uppfattar erbjudandet, säger Martin Ekelöf, jurist vid konsumentverket.

 

Skillnaden på bluffaktura och vilseledande erbjudanden.

Bluffaktura: En faktura utan vara eller tjänst. Även om kunden betalar kommer ingen vara att skickas till kunden.

Vilseledande erbjudanden: Det finns en tjänst och vara men konsumenten vilseleds att tro att denne är betalningsskyldig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista