Ätstörningsmottagningen.
1 av 2
Ätstörningsmottagningen. Foto: Sofia Kristiansen/SR
Lovisa Turesson.
2 av 2
Lovisa Turesson, överläkare på ätstörningsmottagningen på SÄS. Foto: Sofia Kristiansen/SR
TEMA: MISSBRUK & BEROENDE

Överläkare: Viktigt att agera innan träning och matvanor spårar ur

1:20 min

När matvanor och träningsmönster förändras är det viktigt att agera snabbt enligt Lovisa Turesson som är överläkare på Ätstörningsmottagningen på SÄS.

– Ofta är det så att den som är drabbad inte ser det själv till en början och är omedveten om att det är något som håller på att spåra ur, säger Lovisa Turesson.

På Ätstörningsmottagningen på SÄS jobbar ett team av bland annat läkare, sjuksköterskor, dietister och psykologer med att hjälpa barn, ungdomar och vuxna att bli fria från sina ätstörningar. Hit kan vem som helst vända sig för att få hjälp, både drabbade och anhöriga.

Den vanligaste utlösande orsaken bakom en ätstörning är enligt Lovisa Turesson att man börjar banta.

– Sen kan man ibland se andra utlösande orsaker. Det kan vara så att man har råkat ut för ett dödsfall, en separation eller till och med övergrepp, säger Lovisa Turesson.

Individualiserad behandling
För personalen på Ätstörningsmottagningen är det viktigt att förstå varför en person har drabbats av en ätstörning, just för att man ska kunna individualisera den fortsatta behandlingen. För att få reda på de bakomliggande orsakerna genomför man enskilda samtal med den drabbade och anhöriga.

Det är enligt Lovisa Turesson vanligast att unga kvinnor i åldrarna 12-20 år utvecklar en ätstörning. Hon berättar vidare att en person som drabbas av en ätstörning oftare har personlighetsdrag som höga ambitioner, perfektionism eller till och med tvångsmässighet.

– Det kan öka risken att hamna i en ätstörning, även fast man från början kanske tänkte att man ville göra något bra för sig själv, säger Lovisa Turesson.

Vad har du för erfarenheter av missbruk och beroende?
p4sjuharad@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista