Orangeriet i Borås stadspark. Foto: Peter Elvemo.
Orangeriet i Borås stadspark. Foto: Peter Elvemo.

Stark revisorskritik mot Orangeriet

1:04 min

Borås stads egna revisorer riktar kritik mot det nybyggda Orangeriet. Orangeriets verksamhet drivs inte som det var tänkt från början och kontrollen brister.

Både Lokalförsörjningsnämnden och Miljö- och konsumentnämnden brister i sin kontroll av verksamheten i Orangeriet. Det säger Ola Sabel, revisionschef i Borås.

– Vår huvudfråga här är om man följer fullmäktiges beslut, och de beslut som tagits av nämnderna. Och då anser vi - så som verksamheten ser ut idag - att man inte har följt fullmäktiges beslut.

Orangeriet skulle vara ett rådrum och en arena för hållbar livsstil, stadsutveckling, klimat och miljö. Det skulle vara en stark miljöprofil, och det skulle utgå från kommunala verksamheter.

– Idag finns en ganska begränsad verksamhet som bedrivs som av Miljö- och konsumentförvaltningen. Inte heller är restaurangen är öppen för alla boråsare, vilket var intentionen, eftersom det är ganska dyrt att äta där, man tar inträde på kvällarna och det kanske är verksamheter då som inte är riktad till alla boråsare.

Rutinerna för hyresinbetalningar och dröjsmålsräntor från den restaurang som hyrt in sig i lokalerna fungerar dessutom inte. Det kan också röra sig om otillbörligt gynnande.

Revisorerna tycker nu att något måste göras för att få ordning på verksamheten.

– Det har inte blivit som vi ville. Det är bra att det ges en neutral bild av det här, säger Tom Andersson ansvarigt kommunalråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista