Rickard Domeij.
Kommunerna bör ha information om de språkliga minoriteternas rättigheter på sina hemsidor, säger Rickard Domeij på Språkrådet. Foto: Linn Kierkegaard, Institutet för språk och folkminnen.
P4 GRANSKAR

Den dåliga tillgängligheten kan kosta kommunerna

1:01 min

Bara en kommun av åtta i Sjuhärad informerar minoriteter om deras språkliga rättigheter på webben. Brister som kan kosta kommunerna i slutändan.

– Flerspråkigheten blir en allt större del av samhället som kommunerna måste lära sig hantera. Plötsligt står det någon där som har rätt att få information på sitt språk enligt lagen om rättigheterna. Då måste man helt plötsligt ta fram individuell information. Det är mycket ineffektivare och kostar mer i slutändan, säger Rickard Domeij, ansvarig för språkteknologi vid Språkrådet.

I en rapport från  2010 skriver Språkrådet att svenska myndigheters webbsidor är dåligt anpassade för nationella minoriteter. Bland annat att kommuner är dåliga på att ge minoriteter viktig information på minoritetsspråken hemsidorna. 

– Jag har inte direkt några systematiska jämförelser att peka på men utifrån de observationer jag gjort skulle jag säga att kommunerna är bättre i dag än för sex år sedan, säger Rickard Domeij.

Följer inte riktlinjerna
De officiella riktlinjerna säger att kommuner ska upplysa de nationella minoriteterna om deras språkliga rättigheter på sina hemsidor. Både på svenska och respektive minoritetsspråk.

Språkrådet har till tagit fram information till kommunerna som de bara kan länka på sin hemsida. Trots det är det bara Borås kommun i Sjuhärad som informerar minoritet om deras språkliga rättigheter via sin hemsida.

– Jag tycker att det är lite. Kommunerna bör ha information om de språkliga minoriteternas rättigheter på sina hemsidor. Men vi från Språkrådets sida kan ju höja medvetenheten bland kommunerna. Kommunerna kan absolut bli bättre. Men vi kan också bli bättre på att följa upp, säger Rickard Domeij.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista