Sonja Carlsson och Anneli Nilsson.
Sonja Carlsson och Anneli Nilsson. Foto: Sofia Kristiansen/SR
TEMA: MISSBRUK & BEROENDE

Shoppingberoendet ökar bland Boråsare

1:29 min

Avbetalningar, krediter och sms-lån. På ekonomiska rådgivningen i Borås har man en känsla av att antalet personer med shoppingproblem har ökat de senaste åren.

– Oftast berättar personerna som söker vår hjälp väldigt mycket om sin situation för oss, så det är inte ovanligt att man säger att "jag har problem med shopping", säger Anneli Nilsson som är ekonomisk rådgivare på Borås kommun.

På ekonomiska rådgivningen i Borås kan boråsare, tranemobor, ulricehamnare och svenljungabor få hjälp att få ordning på sin ekonomi. Dit kommer alltifrån personer som behöver hjälp med att göra en budget, till personer som är shoppingberoende och behöver hjälp att komma ur skuldfällan.

– De flesta har hamnat i ekonomiska svårigheter på grund av omständigheter. Det behöver inte vara att man har varit slarvig eller inte vill jobba med sin problem, utan tvärtom. Man vill jobba med sina svårigheter i sitt liv, säger Anneli Nilsson.

Shoppingproblem ökar
Men på ekonomiska rådgivningen har man ändå en känsla av att antalet personer med shoppingproblem har ökat de senaste åren. Något man har kunnat se på de skulder personerna i fråga sitter på.

– Det är främst olika avbetalningar, mycket kontokortskrediter, sms-lån och den typen av snabba krediter. Det vanliga är att man för något tag sedan tog ett kreditkort i en butik och sen ytterligare ett i en annan butik och så vidare, säger Anneli Nilsson och fortsätter.

– Det är svårt för oss för vi kan ju inte bota beroendet i sig. Är det så att man inte klarar av att betala sina skulder och till slut får en betalningsanmärkning hos kronofogden, då blir man automatiskt spärrad från att shoppa mer. Och för vissa kan det vara ett sätt att komma ur fällan.

Vad har du för erfarenheter av missbruk och beroende?
p4sjuharad@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista