Arkivbild som föreställer en person som hänger över ett bord med tabletter.
Arkivbild Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT
TEMA: MISSBRUK & BEROENDE

Tabletterna nära att bli Lindas undergång

Linda: Avtändningen var fruktansvärd
1:24 min

Svåra ångestproblem gjorde Linda i tonåren kom i kontakt med benzodiazepiner - och det skulle inte dröja långt tid innan skapade ett starkt beroende.

– Jag ville ha mer och mer hela tiden, och fick jag inte det så fick jag en väldigt stark ångest.

Under 2015 skrev läkare i Västra Götaland ut 15 533 dygnsdoser, per tusen invånare av narkotikaklassade sömntabletter och lugnande medel. I riket är siffran motsvarande 13527. Medicinerna kan vid fel användning kan leda till missbruk.

Så blev det för Linda, som bor utanför Borås. Men eftersom hon redan i tidiga tonåren hade andra missbruksproblem fick hon inte benzodiazepiner utskrivet av läkare - istället fick hon vända sig till svarta marknaden där hon fick tag i tabletter.

– Jag tog väldigt många tabletter för att dämpa min ångest, det gjorde att jag blev personlighetsförändrad. Man blir väldigt dåsig och pratar sluddrigt om man tar för många, vilket jag gjorde, säger hon och fortsätter:

– Man tror att man mår bra för tillfället, men när det går ur kroppen måste man ha mer för att inte ångesten ska komma tillbaka.

Linda har en 20-årsperiod bakom sig som inte bara är kantad av missbruk av benzodiazepiner.

– Jag tog heroin, amfetamin och hasch också.

Hon menar att avtändningen från heroinet var värst.

– Men att tända av från benzodiazepiner var hemskt, mycket värre än amfetamin och hasch. Jag mådde så dåligt att jag bara ville dö vissa gånger. Hade jag haft en pistol i det läget hade jag nog avslutat mitt liv.

Linda har i dag varit drogfri i tre år. Hon kom ur sitt missbruk efter en substitutionsbehandling på LARO-mottningen i Borås.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".