Spinnmaskin från slutet av 1700-talet.
1 av 4
Spinnmaskin från slutet av 1700-talet. Foto: Camilla Walldán/SR
Johanna Engman, industriantikvarie textilmuseet Borås.
2 av 4
Många Boråsare har undrat när maskinerna åter skulle ställas ut, säger Johanna Engman, industriantikvarie, Textilmuseet Borås. Foto: Camilla Walldán/SR
Jörgen Hedegärd, tekniker Borås textilmuseeum.
3 av 4
Jörgen Hedegärd, tekniker Textilmuseet Borås, visar hur stickmaskinen fungerar. Foto: Camilla Walldán/SR
Maskiner
4 av 4
Hjärtat av utställningen är en fiktiv fabrik med maskiner, som visar processen från fiber till tyg. Foto: Camilla Walldán/SR
BORÅS

Sjuhärads textilindustri genom tiderna i ny utställning

1:38 min

Gamla maskiner från Sjuhärads textilindustri-epok finns åter att beskåda, när Textilmuseet på lördag öppnar utställningen Textil Kraft.

– Det här är en utställning om den lokala utvecklingen av textilindustrin i Borås och Sjuhärad, men också speglat i de förhållanden som råder i nutiden, i massproduktionsländerna idag, säger Johanna Engman, projektledare för utställningen.  

Det är en basutställning om textilindustrin, vilket också fanns på gamla Textilmuseet, innan flytten till Textile fashion center, men nu har den delvis tagit en ny form. Den tar sin början i industrialismen och ett avslut i nutid, och den ska vara permanent. Totalt har Textilmuseet omkring 400 maskiner, nu står ett 20-tal av dem i centrum i utställnings-lokalen, de är från åren 1784 till 1995.

– Precis som på förra museet så visar vi maskinerna i drift här, och runt om berättar vi om textilindustrin ur många olika perspektiv.

Utställningen kretsar förstås mycket kring teknik och uppfinningar, men också sådant som arbetsliv och livsvillkor, och konsumtion. Men besökare får också blicka in i framtiden, då ny forskning visas upp.

Utställningen är interaktiv och Engman lovar att man själv kommer få pröva att dra i spakar och trycka på knappar.

– När man gör en modern utställning idag vill man gärna göra besökarna engagerade, att man gärna vill att de delar med sig av egna berättelser till exempel. Men också att man kan interagera vid olika moment.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista