Yankoba Daffeh, boråsare som numer arbetar med ungdomsprojekt. Foto: Marcus Léonarde / SR
Yankoba Daffeh, boråsare som numer arbetar med ungdomsprojekt. Foto: Marcus Léonarde / SR
#förstasvenskajobbet

Yankoba: Man kan inte tvinga folk att integreras

Yankoba: Jag hamnade där jag var välkommen
3:32 min

Hans första svenska jobb var på restaurang i Borås. Numer jobbar Yankoba Daffeh med ungdomsprojekt. Han menar att man inte kan tvinga människor att integreras. 

– Man måste anpassa det för personen, man kan inte tvinga på folk att integrerar sig, man måste hitta sysselsättning som passar just den personen. En 40-åring kanske inte ska tillbaks till skolan. man kan inte tvinga på folk integrationen, det kommer aldrig funka om man tvingar så som vi gör nu, säger Yankoba Daffeh. 

– Det är viktigt att man möts. Det är okej att jag inte förstår dig, det är okej om du säger fel, det är okej om du råkar stänga en dörr som ska vara öppen. Det måste vara en mer tillåtande miljö. 

Det första jobbet viktigt
Yankoba Daffeh kom från Gambia till Borås som 13-åring. Det var alltså inte dags att söka jobb direkt. Men när det väl var dags, som 17-åring, hamnade han helt rätt.

– Mitt första jobb var en restaurang i Borås. Jag var i köket och jag tror det var det bästa som hänt mig i Borås. Jag hamnade där jag var välkommen, det var världens bästa bemötande. De första två dagarna var skrämmande men efter några dagar var jag en i gruppen, säger Yankoba Daffeh.  

– Jag sattes på prov, jag hatade att hacka lök men jag fick ändå göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".