Ägg i smördegsbo
Foto: Isabella Westberg/SR
RADIOKOCKEN

Äggreden till Påskens buffé

Idag bjuder Radiokocken på Äggreden fyllda med gubbröra – gott till påskens buffébord eller som förrätt till påskmiddagen. 

Recept:

4 st

Bottnar

2 frysta smördegsplattor

1 ägg

Dekoration

10 cm purjolök, den gröna delen

Gubbröra

4 hårdkokta ägg

60 gr ansjovisfilé

½ rödlök

1 msk finhackad dill

2 msk crème fraiche

Vitpeppar och ev. lite salt

Sätt ugnen på 175°. Tina smördegsplattorna i ca 30 minuter. Kavla ut dem till dubbla längden och dela varje längd i fyra kvadratiska bitar. Lägg två bitar omlott, som en stjärna, i en aluminiumform på ca 10 cm i diameter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 15 minuter, tills de fått fin färg. Tryck till med exempelvis en liten kryddburk i mitten på varje skal för att pressa ner den bakade degen och få plats med fyllningen. Låt skalen stå utan att plasta in dem  om de ska förvaras några timmar eller till nästa dag, annars förlorar de sin frasighet.

Strimla purjolöken på längden och blanchera den genom att koka upp en liter vatten, lägga purjolöken i ett durkslag, strö på lite salt och långsamt slå det kokande vattnet över. Låt purjolöken rinna av.

Skär av toppen på äggen, ungefär en tredjedel och spara till dekoration. Mosa ner resten av äggen och blanda med hackad ansjovis, finhackad lök, crème fraiche och dill. Smaka av med vitpeppar och salt.

Montera redena strax innan de ska serveras för att behålla så mycket frasighet som möjligt i skalen. Lägg purjostrimlor på kanterna på smördegsskalen, likt gräs. Fördela gubbröran i skalen och toppa med ägget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".