Kommunalråd Margareta Lövgren (M) i en av Marks kommuns bilpoolsbilar
Kommunalråd Margareta Lövgren (M) i en av Marks kommuns bilpoolsbilar

Bilpoolen i Mark blev en flopp

1:30 min

Intresset för att låna bil genom en bilpool i Marks kommun blev en riktig flopp. Under ett helt år var det bara en person som utnyttjade möjligheten.

Testet av en bilpool i Marks kommun blev en flopp. Det var ett privat företag som drev bilpoolen på kommunens uppdrag. Fyra bilar har stått uppställda vid kommunhuset i Kinna i ett år och meningen var att ge allmänheten möjlighet att enkelt och snabbt få tillgång till bil. Men det var bara en person av alla kommunens invånare som använde sig av bilpoolen.

 – Intresset var ju egentligen obefintligt hos kommuninvånarna, säger Lisa Dahlberg som är socialdemokratiskt kommunalråd.

Kommunens tjänstemän har kört
Det år man haft bilpoolen, från början av 2015 till nu har det kostat kommunen 455 000 kronor. Kommunens tjänstemän har utnyttjat bilarna några fler gånger, det är 46 anställda hyrt någon av bilarna i bilpoolen en eller flera gånger.

Kommunen har redan en egen bilpool med 13 olika bilar där kostnaden bara var hälften för varje körd kilometer men genom den nya bilpoolen var det främst allmänheten man ville ändå ge markborna den här möjligheten.

– Vi tror framförallt att det är de unga som har ett behov att ibland kunna nyttja en bil, sa Margareta Lövgren, M när kommunen för ett år sedan lanserade idén.

Men det blev en flopp, en enda person lånade bil ur bilpoolen under det gångna året.

– Jag tror att de flesta har bil här i kommunen och det är nog bara att konstatera att behovet finns inte i kommunen, säger Lisa Dahlberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista