HSO känner att deras frågor bortprioriteras. Foto: Eric Porali.
1 av 3
HSO känner att deras frågor bortprioriteras. Foto: Eric Porali.
Jan Åke Sjöqvist, ordförande för HSO i Mark. Foto: Eric Porali.
2 av 3
Jan Åke Sjöqvist, ordförande för HSO i Mark. Foto: Eric Porali.
MARK

Oro över Marks minskade tillgänglighetsarbete

1:17 min

Marks kommun har haft en tillgänglighetssamordnare på heltid under två år en tjänst som nu dras ner på halvtid. Det oroar Handikappföreningarna som menar att kommunen har en dold agenda.

Tillgänglighetssammordnaren i Mark blev en heltidstjänst 2014 och var bestämd att återgå till en halvtidstjänst två år senare. Samordnaren skulle jobba för ökad tillgänglighet i kommunen.

Tanken är att förvaltningarna i kommunen nu ska jobba med tillgänglighet för funktionshindrade på egen hand. Det oroar Handikappföreningarnas Samarbetsorgan (HSO) i Mark som inte tror att förvaltningarna kommer att bortprioritera frågorna.

‒ Jag är helt övertygad om att de inte kommer klara av det. Jag har vart med i funktionshinderrörelsen sedan före 1980 och jag vet att om det inte finns någon samordning så händer det ingenting. Man kollar krasst på sina pengar och prioriterar bort funktionshinderfrågorna, säger Janåke Sjöquist, ordförande i HSO.

Arbetet är inte klart
HSO anser att tillgänglighetsarbetet i kommunen är långt ifrån klart och är nu rädda för att arbetet ska avstanna helt när varje förvaltning själva ska ta mer ansvar.

‒ Vi vet inte varför man gör såhär. Det finns en dold agenda som vi inte känner till. När vi säger att det är en bra idé med en tillgänglighetssamordnare på heltid så borde kommunen ställa upp det, säger Janåke Sjöquist.  

Kommunchefens svar
HSO uttryckte sin oro i ett mejl till marks kommunchef Haleh Lindqvist. Hon svarade HSO att det inte är rimligt att tillgänglighetsarbetet i kommunen ska drivas utav en och samma person. Hon säger också att kommunen nått brytpunkt där förvaltningarna måste börja ta ett större ansvar.

‒ Det är precis som med miljöfrågorna och jämställdhetsfrågorna. I dag finns det inga miljösamordnare till exempel. Istället har frågorna blivit en naturlig del av arbetet. Samma sak gäller tillgängligheteten. Det måste inkorporeras i vardagsarbetet, säger Haleh Lindqvist till P4 Sjuhärad.

Vad talar för att förvaltningarna ska klara detta själva?

‒ Tillgänglighetssamordnaren har gjort ett gediget förarbete som ska hjälpa förvaltningarna. Visar det sig längre fram att vi gjort fel bedömning längre fram så får vi utvärdera den igen, säger Haleh Lindqvist.

Viktigare med värdegrund
Haleh Lindqvist menar att det är viktigt som symbol att man har en tillgänglighetssammordnare men att det är viktigare att arbeta med värdegrund.

‒ Alla frågor löses inte av att man har en samordnare. Mycket handlar om värdegrund.  Vi har börjat anställa medarbetare som har någon typ av funktionshinder och det är inte för att vi har en tillgänglighetssammordnare. Det handlar om värdegrund. Man löser inte alla problem bara för att man har en samordnare, säger Haleh Lindqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista