Sven Styrud, Herrljungabo. Foto: Karin Ivarsson / SR
Sven Styrud, Herrljungabo. Foto: Karin Ivarsson / SR

Svårt att jobba i Indien när kastsystemet lever kvar

3:32 min

Han har arbetat i drygt tio års tid över hela världen. Han har bland annat fixat fibernät i Indien. Nu är Sven Styrud hemma i Herrljunga igen. 

– Det är så skönt, det här kalla, gråa vädret. När regnet kommer från sidan.  Jag slipper få fotsvamp ända upp i armhålan, man är inte svettig hela tiden. Så fort du kliver ur bilen där så steker solen. Det är skönt här. Det är enkelt, folk förstår vad man säger, säger Sven Styrud. 

Skönt att vara hemma
Efter drygt tio år utomlands, i bland annat Kina, Pakistan, Australien, Argentina och Indien, är Sven Styrud hemma i Herrljunga igen. Han har inte direkt längtat hem under åren utomlands - men väl hemma njuter han.

– Alla undersökningar som finns i världen visar att Sverige är ett av de bästa länderna att bo i. Du kan se fattiga indier som är lyckliga för lycka har ingenting med pengar att göra. Men det finns så mycket misär. Man kommer vid ett rödljus på kvällen, ett barn håller en bebis i famnen och går ut och tigger bland bilarna. Det gör ont, men man kan ju inte rädda alla, säger Sven Styrud.  

Bristande kunskaper
Sven Styrud är byggare och fick i uppdrag att bygga ut fibernätet i Indien. Ett arbete som skulle visa sig bli riktigt svårt.

– Framförallt är det hierarkin. Kastsystemet lever kvar trots att det avskaffades för många år sedan. Det ingick i mitt jobb att ta hand om utbildning av borrare, de som vi skulle utbilda hade riktigt lågt kast. Vi körde utbildning på engelska men ingen kunde läsa eller prata engelska, det var väldigt svårt. Här tar det ett halvår minst att kunna hantera en maskin, där fick de en veckas torrsim - resultatet blev katastrofalt, säger Sven Styrud.  

– Fibern hängde i trädgrenarna, det skulle vara nedgrävt men det fuskades en hel del. Gick det för långsamt kastade man inte några tusen gubbar till.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista