Målsrydskolan.
Målsrydskolan. Foto: Maria Hansson Trens

Missnöje får lärarna att lämna Målsrydskolan

1:43 min

De senaste åren har en stor del av lärarlaget på Målsrydskolan slutat, vilket orsakat hög personalomsättning för eleverna. Missnöje med skolans ledning anges som skäl.

– Man känner att man blev illa behandlad, ens kolleger mår dåligt, chefen körde över, lyssnade inte, ens självförtroende kördes i botten för man fick veta att man var dåligt, säger en före detta lärare på Målsrydskolan.

Målsrydskolan är en ganska liten skola med runt 100 elever men de senaste åren har det varit mycket hög personalomsättning. Fjärdeklassen på skolan är nu inne på sin åttonde lärare.

14 har slutat de senaste åren
P4 Sjuhärad pratar med två av dem som sagt upp sig och de visar en lista på sammanlagt 14 lärare och annan personal som har slutat på skolan de senaste åren.

De många bytena av lärare oroar föräldrarna, som har slagit larm till Skolinspektionen för att få till en utomstående granskning av varför så många slutar.

– Jag kan naturligtvis förstå föräldrarnas oro men jag kan säga att vi gör det bästa för att skapa goda förutsättningar för lärande, säger Gülsen Özdenkos, områdeschef för grundskolan i stadsdel Öster.

Områdeschefen säger vidare att det är problematiskt att så många lärare har slutat på skolan men att det är ett generellt problem i Borås att lärare slutar, och att det sker av många olika anledningar.

Gå till botten med avhoppen 
När det gäller kritiken mot skolledningen, som en anledning till att lärare slutar, säger Gülsen Özdenkos att hon inte fått till sig någon sådan kritik tidigare men att det kom fram på ett föräldramöte nyligen.

Efter beslutade hon att personalenheten ska ha avslutningssamtal med de tre lärare som slutat nu under pågående termin.

– Jag vill gärna följa upp det här, för allas bästa, inklusive rektorn, men under tiden har rektorn mitt fulla förtroende för sitt arbete, säger Gülsen Özdenkos som också säger att man ska göra en ny medarbetarundersökning för att undersöka den psykosociala arbetsmiljön och förtroendet för skolans ledning.

Skolans rektor vill inte ställa upp på en bandad intervju för P4 Sjuhärad men kommenterar det faktum att många slutat så här.

– Det finns de som inte varit bekväma med mig som chef, alla mina beslut har kanske inte fallit i god jord men det gäller inte alla som har slutat. Jag analyserar skälen för varje individ som slutar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista