Rickard Jennerhed, vice ordförande Lärarförbundet Borås.
Rickard Jennerhed, vice ordförande Lärarförbundet Borås. Foto: Jenny Hellström
SKOLA

Lärarfacket: Risk att skolor inte kan öppna

1:32 min

Borås stad måste ta läraravhoppen på allvar, annars finns risken att skolor inte kan öppna i höst på grund av för få behöriga lärare, menar Lärarförbundet.

Lärarförbundet känner väl till problemen med hög personalomsättning på Målsrydskolan.

– Det är helt klart en av de skolorna där det har varit väldigt stor personalrörlighet, säger Rickard Jennerhed, vice ordförande i Lärarförbundet i Borås som menar att det är mycket viktigt att arbetsgivaren, Borås stad, tar allvarligt på när lärare slutar.

– Man måste göra utvärderingar av de här arbetsplatserna där många slutar, vi måste få fram vad det beror på - om det är ledarskapet eller annat som brister. Om man inte undersöker vad som är fel kan man aldrig åtgärda det, säger Rickard Jennerhed.

Har arbetsgivaren gjort det i det här fallet då?

– Nej.

5 000 kronor mer i Bollebygd
Enligt Lärarförbundet är problemet dock större än en enskild skola. Det finns sedan flera år en kritik mot låga lärarlöner i Borås. Rickard Jennerhed har flera exempel på lärare som har gått till Bollebygd och Ulricehamn och fått upp sin lön med 5 000-6 000 kronor i månaden. 

Ett lågt löneläge i kombination med lärarbristen gör att Borås riskerar att hamna i ett mycket besvärligt läge i höst, menar Lärarförbundet.

– Om det saknas för mycket folk så är det svårt att öppna skolorna till och med. Faran finns, framför allt de mindre enheterna, där det finns få lärare, du kan inte driva en skola med bara en eller två behöriga lärare, säger Rickard Jennerhed.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista