Minnebok för Olle Blomqvist, Ellos grundare.
1 av 2
Minnebok för Olle Blomqvist, Ellos grundare. Foto: Niclas Odengård/SR
Anders Halvarsson, styrelseordförande i Ellos group och Ellos operative chef Jan Johanson.
2 av 2
Anders Halvarsson, styrelseordförande i Ellos group och Ellos operative chef Jan Johanson. Foto: Niclas Odengård/SR
BORÅS

Ellos sörjer grundaren Olle Blomqvist

1:39 min

Natten till i lördags avled Ellos grundare Olle Blomqvist - en Boråsprofil som satt avtryck, inte minst ett personligt plan hos hans medarbetare.

– Han var väldigt positiv... Alltid en form av glädje, och blicken i ögat, säger Leif Johansson - operativ chef som känt Olle Blomqvist i många år.

Första gången han mötte Olle Blomqvist var som nyanställd för cirka 35 år sedan. Att skaka hand med Ellos grundare var enligt honom att möta en legend.

– Skillnaden mellan allvar och skämt låg alltid väldigt nära varandra. Mötena med honom gav alltid mycket positiv energi.

Vila i frid fantastiska man!

En stor kraft
Olle Blomqvist startade Ellos från grunden 1947, och 22 år senare omsatte företaget 100 miljoner. 1988 sålde han sitt livsverk vidare, men under åren har han ändå alltid funnits där i bakgrunden. 

Enligt Ellos groups styrelseordförande Anders Halvarsson har Olle varit avgörande för Boråsområdets stora stora andel av distanshandelsmarknaden.

– Han har kallats postorderkunden många gånger, och även om han inte startade allt var han den som satte branschen på kartan.

– Om Boråsregionen nu står för runt 40 procent av e-handeln (i Sverige) idag har Olle haft stor del i det, säger Anders Halvarsson.

Minnet lever
Han tillägger att företaget framgent ska fundera på något sätt att hedra Olle Blomqvists minne.
Om det blir en minnesfond, stipendier eller liknande återstår att se, men troligtvis blir det i så fall i samarbete med andra företag och föreningar i Sjuhärad.

Olle Blomqvist blev 87 år gammal.

Historien om Ellos - hör Olle själv berätta om sitt livsverk. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista