Påskfjädrar från kalkoner i USA.
1 av 3
Påskfjädrar från kalkoner i USA. Foto: Sofia Kristiansen/SR
Petri Aasma.
2 av 3
Petri Aasma, kontaktperson för Djurens Rätt Borås. Foto: Sofia Kristiansen/SR
Varningstext på en av butikernas påskfjädrar.
3 av 3
Varningstext på en av butikernas påskfjädrar. Foto: Sofia Kristiansen/SR

Djurens Rätt vill ha en fjäderfri påsk

1:29 min

Fjädrarna som säljs i butikerna i Sverige kommer från kalkoner i USA, där fåglarna kan ha levt under dåliga förhållanden. Men alternativ är svårt att finna.

– De lever trångt och är hårt avlade, säger Petri Aasma på Djurens Rätt Borås.

Djurrättsorganisationen Djurens Rätt tycker att man bör skippa fjädrarna när man pyntar i påsk. I en rundfrågning som organisationens konsumentansvariga har gjort hittar de inte en enda butik eller grossist som säljer syntetiska fjädrar och man har dragit slutsatsen att samtliga påskfjädrar kommer från fåglar, vanligtvis kalkoner.

– Ibland vet handlarna själva inte om att fjädrarna kommer från fåglar, säger Petri Aasma som är kontaktperson för Djurens Rätt Borås.

Plockas efter slakt
P4 gjorde en egen rundfrågning bland de största matkedjorna i Sverige och alla uppger att de säljer påskfjädrar som kommer från kalkonindustrin i USA, där dem har plockats från djuren efter att de har slaktats. Matkedjorna berättar också att de inte säljer syntetiska fjädrar just för att det är för dålig efterfrågan hos kunderna.

– Just för att de är så färggranna så tänker man instinktivt att de är syntetiska, men efter att de har plockats i USA skickas dem till Asien där man färgar dem, säger Petri Aasma.

Men vad ska man göra då om man ändå vill pynta med påskfjädrar?

– Har man en färggrann hawaiiskjorta liggandes i garderoben, så kan man kanske klippa upp den och göra lite band. Annars kan man använda färggranna papper. Bara fantasin sätter gränsen, säger Petri Aasma.

I P4:s egen rundfrågning poängterar en av matkedjorna att de ställer krav i sina avtal med leverantörerna på att djuren ska behandlas väl och skyddas från onödigt lidande. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista