Gamla regementet, Borås.
1 av 2
Kommunikationsklassernas lokaler är i gamla regementet. Foto: Borås stad
Camilla Rupertsson
2 av 2
Camilla Rupertsson, mamma till Anderas som går i sjunde klass. Foto: Privat
BORÅS

Skolskjutsen för känsliga barn fungerar fortfarande inte

1:42 min

De känsliga kommunikationsbarnen i Borås har fortfarande ingen fungerande skolskjuts. Kaoset på Sverigetaxi Borås fortsätter, och nu kräver kommunen en åtgärdsplan.

Sverigetaxi Borås sa i början av februari till P4 Sjuhärad att bolaget skulle bättra sig, och lovade att inom två veckor skulle allt fungera normalt. Men så har det inte blivit, berättar Camilla Rupertsson, mamma till en son i sjuan.   

– Nej, det har inte varit bra, det var en liten period efter att vi pratade, som det fungerade bättre, men nu har det satt igång igen: Att de inte håller sina tider, eller de glömmer att lämna eller hämta barn, eller barnen lämnas på fel ställen, säger Camilla Rupertsson, mamma till en son som går i sjunde klass.

Att skolskjutsen inte fungerar innebär en stor otrygghet och orsakar stor oro hos eleverna som har diagnoser som autism och ADHD.

Sätter press på taxibolaget
Det var när Sverigetaxi i höstas flyttade beställningscentralen ut från Borås som problemen började. Först flyttade den till Mölndal, vid årsskiftet till Stockholm, och nu sedan ungefär två veckor tillbaka finns den i Lund.

Kommunens avtal med Sverigetaxi Borås löper ut till sommaren. Nu försöker man på Skolskjutsenheten att få dem att bli bättre omgående.

– Vi har en ständig dialog med taxibolaget, med de som sitter nere i Lund framförallt. Vi har begärt att få en åtgärdsplan hur de tänker lösa det här framöver. Jag hoppas få in den så fort som möjligt, säger Christer Norberg, avdelningschef på Tekniska förvaltningen.

Det är många barn som far illa, hur länge kan ni låta det här pågå utan att det sker tydlig en förändring?

– Vi gör vad vi kan. Ett av våra dilemman är att om vi säger att de inte får köra, så kommer inte barnen till skolan över huvud taget. Det är inte bara att stänga av dem, för då finns inte fordon som kan köra barnen, säger Christer Norberg, avdelningschef på Tekniska förvaltningen.

Camilla Rupertsson hoppas att kommunen tar över skolskjutsen i egen regi.

– Jag hoppas att kommunen tar tag i detta, och ordnar en egen enhet. För det här funkar inte.

Fotnot: Utöver de omkring 35 eleverna i kommunikationsklasserna åker även runt 15 barn med funktionsnedsättning med Sverigetaxi Borås till skolan, i olika utsträckning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista