Lena Matthijs, polisområdeschef.
Lena Matthijs, polisområdeschef. Foto: Foto: Marcus Lèonarde / SR.

Polischef gjorde reklam för bank - annonsen stoppas

Banken: Hon tyckte det var trevligt
1:34 min

Polischefen Lena Matthijs kan ha brutit mot polisens egna direktiv när hon ställde upp för att göra reklam för Handelsbanken. Polisen riktlinjer säger att man som polis inte ska medverka i reklam då det kan skada förtroendet för polisen.


"En riktig bank har kunden i fokus" står det i reklamen för Handelsbanken i Ulricehamn. Bredvid texten "Vi vet dem du är" poserar Sjuhärads högste polischef Lena Matthijs framför kameran.

Banken vill i reklamen, som lagts upp på bankens webbplats och publicerats hos Ulricehamns Tidning, visa upp nöjda kunder.

– Jag var fundersam och tänkte att det var möjligt att hon skulle tacka nej. Men hon tyckte det var en trevlig sak att göra, säger Janne Persson, chef för Handelsbanken i Ulricehamn och Gällstad.

Samtidigt har polismyndigheten en restriktiv hållning. Reklamen kan skada förtroendet för polisen i och med att polisen ska finnas till för alla och vara i allmänhetens tjänst. Därför får man inte i egenskap av rollen som polis förekomma i reklam sammanhang.

Lena Matthijs vill inte kommentera sitt reklamuppdrag i radion men svarar via mejl till P4 Sjuhärad.

Blev tillfrågad i min roll som lokalkändis och författare och kund i banken. Har inte gjort detta i tjänsten, ej i uniform och ej fått arvode. Mitt namn är inte med och ingen hänvisning till polisen. Risken finns dock att det blir en sammanblandning av roller vilket är olämpligt. Jag borde ha insett detta själv. Kommer be banken ta bort bilden. Tänker mig inte ställa upp i någon sändning i radion kring detta utan detta får bli mitt officiella svar.

Mvh Lena Matthijs

På Handelsbanken uppger man att man kommer att plocka bort annonsen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".