Just nu sprängs berg och 500 000 kubikmeter sten flyttas.
1 av 5
Just nu sprängs berg och 500 000 kubikmeter sten flyttas. Foto: Pär Sandin, Sveriges Radio
Tv. Jonas Holmberg, kommunikationschef och Anders Fransson, projektledare för avloppsreningsdelen och biogasdelen.
2 av 5
Tv. Jonas Holmberg, kommunikationschef och Anders Fransson, projektledare för avloppsreningsdelen och biogasdelen. Foto: Pär Sandin / SR
Just nu läggs rören ner som ska föra avlopp och värme till Borås.
3 av 5
Just nu läggs rören ner som ska föra avlopp och värme till Borås. Foto: Pär Sandin / SR
Det blir en helt ny infart till Sobacken och den ska gå här.
4 av 5
Det blir en helt ny infart till Sobacken och den ska gå här. Foto: Pär Sandin / SR
Rören som leder avloppsvattnet till och från Borås.
5 av 5
Rören som leder avloppsvattnet till och från Borås. Foto: Pär Sandin / SR
Miljardinvesteringen på Sobacken

Borås största arbetsplats - 50 fotbollsplaner stor!

1:36 min

Just nu flyttas gigantiska stenmassor på Sobacken, Borås just nu största arbetsplats till ytan. Stenmängden är högre än Borås högsta stenhus.

Just nu jobbas det för fullt på Sobacken utanför Borås. Borås största investering någonsin är förvandlad till Borås största arbetsplats till ytan eller lika stor som 50 fotbollsplaner!

Ett nytt kraftvärme- och avloppsreningsverk för över tre miljarder innebär att bland annat att 500 000 kubikmeter stenmassor flyttas. Den stenhögen skulle bli mer än dubbelt så hög som höghusen på Druvefors.  

Anläggning för kraftvärme- och avloppsrening
Borås Energi och Miljö bygger ett nytt kraftvärmeverk och ett nytt avloppsreningsverk. Efter lång debatt så klubbades det historiska beslutet att bygga nytt på Sobacken till en kostnad på över två miljarder kronor. Borås största investering någonsin.  

De arbeten som just nu pågår är att nivåjustera, dvs plana ut och flytta bergmassor. Och det är stora volymer 500 000 kubikmeter sten som skulle, om det gick att lägga på hög, bli mer än dubbelt så högt som höghusen på Druvefors.  

Öppnas snart upp för studiebesök
– Det är en yta på cirka 30 hektar som vi jobbar på, berättar Jonas Holmberg, kommunikationschef på Borås Energi och Miljö, där han står på den stora balkong på det nybyggda huset som rymmer 70 kontorsplatser och konferenslokaler. Här har man en gigantisk utsikt över hela området.  

– Det är ca 40 – 50 personer som arbetar här ute just nu med kanske 30 arbetsfordon igång men till sommaren blir det ytterligare hundra personer, berättar Anders Fransson som är projektledare för det som hör till avloppsreningsverket och biogasdelen.  

När nivåjusteringen är klar börjar betonggjutningen och det är mycket stora mängder betong som ska gjutas, 50 betongsbilar om dagen kommer då att korsa området i det som bland annat ska bli ett nytt avloppsreningsverk.

 Redan är intresset stort och studiebesöken avlöser varandra.

– Men den 17 april så bjuder vi in boråsarna så dom får se vad det är som händer här ute, säger Jonas Holmberg.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista