Alexander Svensson från Varnum.
1 av 3
Alexander Svensson visar en bild från Zavantem igår morse. Foto: Niclas Odengård/SR
Zavantemflygplatsen utryms efter terrordådet.
2 av 3
Zavantemflygplatsen utryms efter terrordådet. Foto: Alexander Svensson - privat.
Zavantemflygplatsen i Bryssel efter terrordådet.
3 av 3
Zavantemflygplatsen i Bryssel efter terrordådet. Foto: Alexander Svensson - privat.
VARNUM/ULRICEHAMN

Alexander hemma från mardrömmen i Bryssel

1:36 min

Flygresan från Thailand slutade i kaos i Bryssel. Efter ett dygn i bil är Alexander Svensson och hans 2-årige son äntligen hemma i Varnum - välbehållna. 

– Vi är tacksamma för att vi kommit hem, och lider med alla andra så klart som har det betydligt sämre. Som blev kvar där.

När vi träffar Alexander Svensson sitter han nedsjunken vid köksbordet hemma i Varnum, iklädd samma kortbyxor han lämnade Thailand i. Han är mycket trött, men välbehållen.

Omskakande dygn
När bomben exploderade på Zavantemflygplatsen vid åttatiden igår morse satt han med sin 2-årige son i transithallen.

– Helt plötsligt såg jag massa panikslagna människor komma springande. Jag hörde ingen explosion, men man fick verkligen puls. Det första jag trodde då var att man skulle få höra en skottlossning, det kändes lite så, berättade Alexander över telefon igår.

Efter terrordåden stängdes både flygplatsen och järnvägen ner och taxibilarna slutade köra. Trots det lyckades han och några vänner få tag i en hyrbil och ta sig ut ur Belgien.

Äntligen hemma
Vid åtta-tiden imorse klev han och sonen ur bilen hemma vid gården - 23 timmar efter avresan från Bryssel och 48 timmar sedan starten i Thailand.

– Det är skönt att vara hemma. Det finns ju inte på kartan att vi skulle pricka in något sådant på de två timmarna vi var där (för att byta flyg.

Alexander tror inte han kommer att vara rädd för att resa i framtiden, men att han säkert kommer vara mer vaksam.

– Man har ju fått en annan syn på saker och ting. Man har ju bara läst om sådant här tidigare. Vi har det nog rätt bra här...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista