Kitty och Simon Lingmerth.
1 av 2
Kitty och Simon Lingmerth. Foto: Sara Kvist / SR
Kitty Lingmerth.
2 av 2
Sångerskan Kitty Lingmerth. Foto: Foto: Privat

Kittys musik - en revansch efter gruppvåldtäkten

3:36 min

Hon var 14 år när hon blev våldtagen av tio killar. Kitty Lingmerth från Borås bar på sin hemlighet i sju år - nu gör hon musik som en slags revansch. 

– Jag hade flyttat till min mamma i Stockholm. Jag började dejta en kille som jag visste inte var den bästa direkt. Min mamma och min mammas man jobbade mycket kväll och jag var ensam på kvällarna. Min pojkvän kom och ville in, när jag öppnade dörren stod det nio killar till där. De trängde sig på. Sedan gick det snabbt, de började antasta mig - det slutade med att de hade sex med mig, en efter en, säger Kitty Lingmerth.  

– Skammen var så stor, jag fick ju inte släppa in någon, jag tog på mig skulden och började utveckla ett självhat. 

Kände skuld och skam
Kitty Lingmerth är uppvuxen i Borås men flyttade till sin mamma i Stockholm i de tidiga tonåren. Det var som 14-åring som hon utsattes för en gruppvåldtäkt. Efter överfallet höll hon tyst. Hon berättade inte för någon och lade skulden på sig själv. Det tog sju år innan Kitty till slut berättade. 

– Jag träffade Simon, jag blev förälskad och det var känslor som jag inte hade upplevt. Jag fick förtroende för honom, han såg mig som den jag är. 

– Jag märkte att hon höll tillbaks något. Jag tjatade ganska mycket. Det kom som en explosion sen, allt som hade hänt. Då tog vi det därifrån, säger Simon Lingmerth, Kittys man.  

– Jag var rädd att han skulle sticka, vi var så unga, skammen kom tillbaks, säger Kitty Lingmerth. 

Gör musik tillsammans
De senaste åren har bearbetningen av gruppvåldtäkten resulterat i musik. Tillsammans med sin man skriver Kitty musik, musik som hon ser som en slags revansch efter våldtäkten.

– Musiken har hjälpt mig och gjort att jag hittat styrkan i att våga berätta genom den, säger Kitty Lingmerth. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista