Montage: Jonas Andersson och bild på Södra Älvsborgs sjukhus.
Jonas Andersson ordförande i hälso- och sjukvårdstyrelsen inom VG-region. Foto: SR/Liberalerna
SJUKVÅRD

Snart kan du läsa din journal på nätet

1:29 min

Den första juni i år blir det möjligt att få tillgång till sin journal via Vårdguiden 1177. Det tog Regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen beslut om under sitt senaste möte.

– Det är en service till patienterna att kunna ta del av den journalinformation som finns. Något man redan idag kan göra genom att begära ut papperskopior, men nu har vi beslutat att man ska kunna få tillgång till journalinformationen via nätet, säger Jonas Andersson som är ordförande i hälso- och sjukvårdstyrelsen inom VG-region.

Så länge man har en e-legitimation kommer man att kunna logga in på 1177:s e-tjänst "Mina vårdkontakter" och då alltså få se de journalanteckningar som gjorts efter den första juni 2016.

Inga gamla journaler
Enligt Jonas Andersson kommer man inte kunna se sin gamla journalinformation, eftersom att dagens journalsystem som används inom vården försvårar överföringen från systemet till nätversionen. Därför får man även i fortsättningen begära ut gamla journaler på papper.

– Men om det är tekniskt möjligt och inte allt för kostsamt så hoppas jag att det ska kunna bli möjligt att ta del av äldre journalinformation framöver, säger Jonas Andersson.

De första journalerna som kommer börja publiceras är sjukhusens, därefter blir det dags för primärvården, habilitering- och förlossningsvårdens journaler att publiceras senare under hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista