Moskebrand i Borås. Foto Agena Foto / Joakim Eriksson.
Moskebrand i Borås. Foto Agena Foto / Joakim Eriksson.
BORÅS

32-åring åtalas för moskébranden

Den 32-årige man från Borås som häktades efter branden i moskén på Magasinsgatan i januari åtalas idag i Borås Tingsrätt.

Åklagaren menar att det är klarlagt att 32-åringen var ute efter att sätta eld på moskén och att det inte skett av misstag vid sniffning, som 32-åringen själv hävdar.

– Det fanns många andra och mer närliggande byggnader han kunde gått in och sniffat i i så fall, säger kammaråklagare Martin Ekelin, och hänsvisar till övervakningsbilder från den mack där 32-åringen köper bensin.

Att det bedöms som grov mordbrand beror på att brottet riktat sig mot en folkgrupp.

– Det finns angivet i brottsbalken att en sådan här handling anses värre om den riktar sig mot en religiös byggnad eller en folkgrupp, säger Martin Ekelin.

Ekelin fäster också stor vikt vid att 32-åringen strax efter dådet surfat på internet efter reaktioner på branden. Han ska också ha kontaktat en person och skrutit om vad han gjort.

Var han ensam om att sätta eld på moskén?

– Ja, det finns inget som tyder på att någon annan är inblandad, säger Martin Ekelin.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".