Polishuset i Borås. Foto: Sofia Kristiansen/SR
Polishuset i Borås. Foto: Sofia Kristiansen/SR
BORÅS

Döms för granat, frias för vapen och narkotika

Den 24-åring i Borås som, pekats ut som gängledare och som åtalats för vapenbrott och narkotikabrott, frias nu av tingsrätten. Däremot döms han till åtta månaders fängelse för innehav av en handgranat.

Enligt uppgifter till P4 Sjuhärad ska mannen ha en ledande position i ett av de kriminella gängen i stan och vara, i högsta grad, inblandad i konflikten med ett annat gäng i Borås.

Mannen frias alltså för åtalen som gäller vapenbrott och narkotikabrott men döms ändå till ett fängelsestraff, och det för grovt brott mot lagen om innehav av brandfarliga och explosiva varor sedan polisen hittat en handgranat vid husrannsakan. Fängelsestraffet blev åtta månader.

Vapenbrottet han frias för gäller en laddad pistol, som polisen hittade i en bil som 24-åringen hade nyckel till. Det grova narkotikabrottet, som 24-åringen också stod åtalad för, gäller 5 000 ecstacytabletter.

I sin friande dom anser tingsrätten att det visserligen finns "försvårande omständigheter", då både narkotikan och vapnet hittades i en bil knuten till mannen, men att det inte går att bevisa att 24-åringen haft med saken att göra. Dessa båda åtalspunkter ogillas därför.

Bilen ifråga stod parkerad på 24-åringens mammas parkeringsplats i ett p-hus i Borås.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".