Anders Fransson är projektledare för det som hör till avloppsreningsverket och biogasdelen
1 av 2
Anders Fransson är projektledare för det som hör till avloppsreningsverket och biogasdelen Foto: Pär Sandin / Sveriges Radio
Rören som leder avloppsvattnet till och från Borås.
2 av 2
Rören som leder avloppsvattnet till och från Borås. Foto: Pär Sandin / SR

Boråsarnas avloppsvatten blir elkraft

1:19 min

Snart kommer boråsarnas avloppsvatten att renas vid Sobacken utanför Borås. Och då kommer avloppsvattnet att bli elkraft.

Snart kommer boråsarnas avloppsvatten att renas vid Sobacken utanför Borås. Och då kommer avloppsvattnet att bli elkraft. 

Genom att vid utloppet från Sobacken ner till Rydboholm installera en turbin som tar vara på den kraft som nivåskillnaden innebär, så kommer man att alstra el.

Renar vatten som släpps ut i Viskan
Avloppsreningsverket kommer att ta emot i snitt 57 000 m3 vatten per dygn och rena detta för att sedan släppa det renade vattnet till Viskan. Avloppsvattnet kommer att komma till avloppsreningsver­ket via två stora ledningar som tillsammans klarar hela flödet. Att man har två rör är för att minimera konsekvensen av ett eventuellt ledningsbrott.

Efter rening leds vattnet via en utloppsledning till en turbin som utvinner energi ur vattnet, genom att utnyttja fallhöjden innan det leds ut i Viskan. 

– Turbinen kommer att återvinna ca hälften av den energi som krävs för att pumpa vattnet till reningsverket från Gässlösa, säger Anders Fransson som är projektledare för det som hör till avloppsreningsverket.

Det här reningsverket får betydligt större kapacitet än det som nu finns på Gässlösa och det kommer också att rena vattnet betydligt bättre.

– Vi kommer att minska utsläppen av fosfor och kväve och andra oorganiska material så vi gör stora miljövinster, säger Anders Fransson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista