Skaraborgs sjukhus Skövde. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Skaraborgs sjukhus Skövde. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Hård kritik mot sjukvården i regionen

1:25 min

Våra sjukhus och vårdcentraler levererar inte tillräckligt bra. Samtidigt blöder de pengar och ledningen av verksamheten är dålig. Så kan kritiken från regionens revisorer summeras.


Texten ovan kan låta tillspetsad, men det är faktiskt kärnan i den årspromemoria som revisorskollegiet gjort över Västra Götalandsregionens verksamhet 2015. Dock formulerar sig revisorerna med andra ord:

"Utförarna inom hälso-och sjukvården redovisar ett negativt ekonomiskt resultat samtidigt som de inte når målen avseende tillgänglighet och vårdgarantin", står att läsa i texten.

"Vi bedömer att den interna styrningen och ledningen inom hälso- och sjukvården har en förbättringspotential", skriver revisorerna vidare. De menar att politikerna i olika nämnder och styrelser inte kontrollerat tillräckligt noga att deras beslut verkligen blivit utförda.

– Det är komplext. Pengarna räcker inte och det finns många skäl till det. Men de har inte klarat av att hålla sin budget och det måste vi kritisera, säger Birgitta Eriksson (S) ordförande i revisorskollegiet.

Vems är felet här då?

– Ja Gud, det är svårt det... Man kan säga att åtgärder för att komma i balans inte har varit tillräckliga. Där borde styrelserna kanske ha varit mer aktiva.

Likväl beviljar revisorerna ansvarsfrihet för samtliga nämnder, styrelser, beredningar och kommittéer i Västra Götalandsregionen.

– Vi har väl inte ansett att det varit tillräckliga skäl för anmärkning. Men det är klart att det ligger i luften om man inte fortsättningsvis klarar av att få ordning på styrning, ledning och budget, säger Birgitta Eriksson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista