Kirurg som ringar in hudcancer med en penna inför en operation och porträttbild på John Paoli, överläkare på Sahlgrenskas hudklinik.
John Paoli, överläkare på Sahlgrenskas hudklinik, är kritisk till att vården fortfarande inte kan skicka bilder på hudförändringar – trots att lyckade tester gjordes redan 2012. Foto: TT

Trots långa köer – fortfarande ingen hudcancer-app

2:35 min

Det ska korta kötiderna, spara pengar och rädda liv inom vården. Men trots lyckade försök och fortsatt långa kötider kan vårdcentralerna fortfarande inte skicka bilder till hudkliniken för snabbare diagnos av hudförändringar.

– Min personliga åsikt är förstås att det är oförlåtligt att det ska ta såhär lång tid. Jag känner för patienterna. Jag känner för mina kolleger och självklart känns det personligen väldigt frustrerande, säger John Paoli som är överläkare och docent på Sahlgrenska universitetssjukhusets hudklinik.

Redan 2012 presenterades nyheten. Västra götalandsregionen var först i världen med försöket att diagnostisera hudcancer med hjälp av en applikation till en smartphone som skickade bilder på hudförändringar.

John Paoli var med och startade projektet och nu är han kritisk till att vårdcentralerna fortfarande inte kan skicka bilder för en snabbare diagnos på hudkliniken.

En första utvärdering visade att sjukvården skulle spara på att införa appen eftersom det går åt omkring 300 miljoner kronor varje år på grund av att hudförändringar skärs bor i onödan.

Patienterna kan faktiskt få en ökad överlevnad

För patienter med den allvarliga hudcancerformen malignt melanom minskade väntetiden på operation med en månad. Något som i de enstaka fallen kan vara skillnaden mellan liv och död, enligt John Paoli.

– Om man jämför dem som kommer via appen istället för den vanliga vägen så minskar man faktiskt tjockleken, som är den viktigaste prognostiska faktorn, på dem som har Malignt melanom. Så patienterna kan faktiskt få en ökad överlevnad.

Men trots att kötiderna på Sahlgrenskas hudmottagning nu är så långa att över 2000 patienter får vänta mer än vårdgarantins tre månader på sitt första besök, så har vårdcentralerna har ännu inte tillgång till någon app.

Just nu tittar regionen på en tillfällig lösning innan man hinner få in ett fast system.

– Det pågår ett projekt nu som har målsättningen att ett system ska införas 2016. Sen har man haft lite olika uppfattning om det här ska vara en mobil lösning eller konstruerad på ett annat sätt, säger Ragnar Lindblad som är avdelningschef på Framtidens vårdprocesser på Västra götalandsregionen.

Uppdraget är att införa ett system för teledermatoskopi under 2016. Ragnar Lindblad tror att regionen kommer att klara av det.

– Vi kommer att ta det i två steg. En snabb lösning som vi kan införa tidigt under året och möjligen en utveckling mot det mobila lite senare.

John Paoli på Sahlgrenskas hudklinik säger att han har förståelse för att det tar tid att få in ny teknik i vården. Men han tycker att ärendet borde prioriteras högre eftersom behovet är stort.

I princip varje vecka får han samtal från läkare ute på vårdcentralerna som frågar när det kommer en lösning.

– Jag får tyvärr ge dem det tråkiga beskedet att vi inte vet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista