Trafikerad motorväg. Foto: Maja Suslin/Scanpix
Foto: Maja Suslin/Scanpix
SJUHÄRAD

Polisen varnar för vägpirater

1:20 min

Rapporterna om så kallade vägpirater som rånar trafikanter har ökat de senaste åren.

Men enligt polisen är det svårt att veta var man ska rikta insatserna eftersom vägpiraterna lätt byter område när de märker av polisens närvaro. 

- Om polisen har kommit på dem på ett ställe så flyttar de sig gärna, för de är ju mobila. Så de kan nog stå precis var som helst, säger Hans Hjertonsson, polisinspektör på Trafiksektionen i Region Väst.

Enligt Hans Hjertonsson använder sig vägpiraterna mestadels av gamla beprövade metoder. Vanligt är att man står vid vägkanten och låtsas ha fått punktering, för att sedan råna den som stannar för att hjälpa. Men även på rastplatser där folk står still med sina fordon nattetid så kan det hända att piraterna slår till.

Ibland går de till med så långt som att smyga in i husvagnar och husbilar medan ägaren sover. Hans Hjertonsson tycker därför att man ska försöka ställa sig på rastplatser där det finns fler gäster, eftersom risken då minskar att piraterna vågar sig fram.

Vad ska man se upp för?

- För gemene man så kan man säga såhär: om man inte ser att det är en riktig trafikolycka så skulle inte jag stanna, bara för att någon står och viftar på vägen. Men däremot kan man ju fatta telefonen och ringa polisen. För då kan ju polisen i alla fall åka ut och kolla det, säger Hans Hjertonsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista