Nybakade gifflar med pizzafyllning
1 av 2
Nybakade gifflar med pizzafyllning serveras ljumna och går utmärkt att frysa och tina i micro. Foto: Isabella Westberg/SR
Skär ut tårtbitar av din runda pizzadegen och fördela fyllning på varje trekant. Rulla sedan ihop.
2 av 2
Gifflar är ett smart och gott sätt att ta tillvara rester. Gifflarna passar både som mellanmål och enkel lunch. Foto: Isabella Westberg/SR
RADIOKOCKEN

Pizzagifflar till fredagsmys eller picknick

Radiokocken bjuder på smarriga pizzagifflar, ett gott sätt att ta till vara på rester. Passar både till lunch och picknick.

Pizzagifflar

24 st

50 gr jäst

100 gr smör

5 dl mjölk

1,5 lit mjöl

2 tsk salt

Ca 200 gr riven ost

Ca 200 gr strimlad skinka eller salami

Oregano eller pizzakrydda

1 ägg till pensling

Sesamfrön att strö över innan gräddning


  • Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader (fingervarmt).
  • Smula ner jästen i en bunke och lös upp jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet och saltet.
  • Häll i mjölet men spara lite till utbakning.
  • Blanda degen i en assistent eller med elvispens degkrokar. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa 45 minuter under en bakduk.
  • Ta upp degen och dela den i tre delar. Knåda varje del lite lätt och kavla sedan ut till en rundel, ca 40 cm i diameter. Skär varje rundel i 8 bitar med tex en pizzaskärare.
  • Lägg ost, skinka och krydda vid basen och rulla ihop giffeln från den breda sidan mot spetsen på triangeln.
  • Lägg de färdigrullade gifflarna på en bakplåtspappersklädd plåt med skaven neråt.
  • Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.

Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 10-12 minuter.

Servera gifflarna ljumna. De går utmärkt att frysa och tina i micro.

Hälsningar Ann

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista