Fetaostfylld lax med gräslökssås
Fetaostfylld lax med gräslökssås Foto: Isabella Westberg/SR
RADIOKOCKEN

Fetaostfylld lax med gräslökssås

En läcker vårdoftande laxrätt med en bris från Grekland, är radiokockens förslag till helgen.  

Fetaost fylld lax med dill och citron samt gräslökssås

 

4 portionsbitar lax á 150 g

150 g fetaost

2 msk cremé fraiche

4 msk finhackad färsk dill

1 citron, rivet skal

2 msk olivolja

Salt och nyman vitpeppar

 

Sätt ugnen på 175 grader

 

  1. Smula ner fetaosten i en bunke, mosa och rör ihop med crème fraiche, dill och citronskal. Skär ett djupt snitt på mitten av varje laxfilébit.
  2. Fyll med fetaoströran, lägg laxen på en smörad plåt och krydda med salt och peppar.
  3. Ringla över olivoljan och sätt in ugnen i ca 20-25 minuter.

 

Gräslökssås

 

2 finhackade schalottenlökar

1dl torrt vin

1.5 dl fiskfond ( koncentrerad fiskfond på flaska blandat med vatten)

3 dl vispgrädde

4 msk finklipt gräslök

Salt och nymalen vitpeppar från kvarn

 

  1. Fräs schalottenlök i smör i an kastrull utan att de tar färg i en kastrull.
  2. Häll ner vinet och låt koka till hälften återstår.
  3. Häll ner fiskfonden och koka ner till hälften återstår.
  4. Häll på grädden och kokat till lagom tjock konsistens.
  5. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
  6. Blanda ner gräslöken.

 

Servera kokt potatis och nykokta grönsaker till laxen och strö eventuellt på lite extra dill på laxen.


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista