Therese Sebastian Jacobzon, verksamhetsledare på RFSL i Borås.
Therese Sebastian Jacobzon, verksamhetsledare på RFSL i Borås. Foto: Karin Ivarsson / SR
MORGONENS GÄST

Hon bytte namn för att bryta normen

Therese: Alla andra var annorlunda
1:58 min

Under uppväxten kom insikten om att andra var annorlunda. Idag kämpar hon för att ändra normerna i samhället. Therese Sebastian Jacobzon är verksamhetsledare på RFSL i Borås. 

– Det är jättesvårt att växa upp i ett samhälle där man inte passar in. Det var tufft, säger Therese Sebastian Jacobzon. 

Therese Sebastian Jacobzon är ny verksamhetsledare för RFSL i Borås. Hon arbetar med att bryta de normer som finns i samhället. Hennes dubbla tilltalsnamn kan ofta vara en ingång för att få till en diskussion om normer. 

– Jag får blickar ibland, en del tycker att man är skogstokig. Det blir ett bra sätt för att prata normer i samhället, säger Therese Sebastian Jacobzon.  

– Många frågar mig varför, om jag är döpt så. Det är väldigt många varför.

Andra var annorlunda 
Redan som barn kände Therese Sebastian Jacobzon att andra var annorlunda. Eller om det var hon som stack ut. Att lägga till ett namn blev ett sätt för att känna sig mer hel. 

– Jag vet att det varit viktigt sedan jag var liten. Jag höll tyst om det, det var inte förrän det blev okej att ändra som jag ändrade. Jag ville känna mig hel.

Är du trött på att svara varför du har två namn? 

– Nej, jag tycker det är skönt. Varje gång jag får ett varför förstår jag att man behöver diskutera normer. Jag har turen att få jobba med det jag gillar, säger Therese Sebastian Jacobzon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".