Mona Hagi
Foto: Melissa Gustafsson/SR
MILJÖPARTIETS KRIS

Viktigt tydliggöra politiken

Mona Hagi: Tvivel om våra värderingar
1:31 min

Att en partiföreträdare vägrar ta en kvinna i hand är inte så allvarligt. Värre är hans stöd för Turkiets omdiskuterade premiärminister Erdogan. Det säger Miljöpartiets ordförande i Borås Mona Hagi.

Mona Hagi  välkomnar det öppna brev som Miljöpartiets språkrör publicerade igår för att tydliggöra partiets inställning:

– Den politiska debatten idag kräver att vi blir tydligare både utåt och intern kring de förhållningssätt som är självklara i ett grönt parti, det har varit många tvivel kring våra värderingar och det gör det ännu viktigare att vi visar vilket parti vi är.

Mona Hagi säger att Mehmet Kaplans besök på samma fest som två extremister var ett stort och fatalt misstag som hon hoppas ska kunna repereras genom att tydliggöra partiets inställning i det öppna brevet
När det gäller Yasri Khans vägran att ta en kvinnlig reporter i hand, men värre är hans stöd för Turkiets omdiskuterade premiärminister Erdogan.

– Det ser jag som bet mer allvarligt, och det är det som behöver stå i fokus just nu har vi en miljöpartist som aktivt tycker att det Erdogan gör är bra, så är det otroligt allvarligt och det borde vi prata om. Inte om hur han hälsar på andra människor.

Så snarare borde man tala om Yasri Khans relation till AKP än hans sätt att hälsa?

– Det är också relevant, men det borde inte vara huvudfokus, det som borde vara i centrum just nu är att han har skrivit en debattartikel där han skriver att Erdogan är bra, vilket är en åsikt som miljöpartiet inte delar, säger Mona Hagi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".